El Govern central aprova la Reforma Laboral

El text queda pendent de la validació del Parlament sense garanties per part dels grups polítics

El Consell de Ministres aprova el decret de reforma laboral acordat amb sindicats i patronal | ACN El Consell de Ministres aprova el decret de reforma laboral acordat amb sindicats i patronal | ACN

El Govern espanyol ha aprovat en Consell de Ministres la nova reforma laboral acordada amb la patronal i els sindicats. La nova norma ha estat acceptada pocs dies abans del venciment del termini compromès amb la Comissió Europea, amb què l'executiu havia pactat reformar les relacions laborals a l'Estat abans de final d'any.

La reforma laboral pactada amb els agents socials generalitza el contracte indefinit i limita els contractes temporals a estructural i formatiu. L'acord preveu, a més, fer prevaldre el conveni col·lectiu de sector per sobre del d'empresa; i permetrà regular l'elecció entre el pagament o la compensació de les hores extra, l'horari de distribució del temps de feina, l'adaptació de la classificació professional o les mesures de conciliació familiar.

La reforma també recupera la ultraactivitat plena, amb què es permet prorrogar els convenis col·lectius fins que hi hagi un de nou – una característica limitada a un any a la reforma laboral de 2012, que contemplava la suspensió del conveni un cop es vencia aquest termini. El text incorpora, a més, els ERTOs per limitació i impediment a la legislació ordinària, i permet potenciar els expedients de regulació temporal per sobre dels acomiadaments col·lectius.

El Govern central haurà de buscar ara els suports parlamentaris per aprovar el decret, tot i que aquest entrarà en vigor un cop es publiqui al BOE. Els socis parlamentaris de l'executiu han informat ja que veuen "mancances" en la reforma i que intentaran fer-hi modificacions en tràmit parlamentari.

Més informació
Vistiplau de la CEOE a la reforma laboral
No frivolitzem amb la reforma laboral
Eufòria farmacèutica i el telèfon de la reforma laboral
Derogació de la reforma laboral: íntegra o a mitges?
Avui et destaquem
El més llegit