Vistiplau de la CEOE a la reforma laboral

El comitè executiu de la principal patronal de l'Estat Espanyol accepta les línies generals de la proposta del Govern central

El president de la CEOE, Antonio Garamendi | ACN El president de la CEOE, Antonio Garamendi | ACN

El Comitè Executiu de la CEOE ha donat el seu vistiplau a les línies generals de la reforma laboral plantejada pel govern central. A l'espera de possibles modificacions d'última hora, els dirigents dels empresaris han acceptat la proposta de l'executiu, que vol aprovar la nova norma al Consell de Ministres del pròxim dia 28.

La nova norma toca diversos aspectes de la legislació laboral. Un dels més rellevants és l'establiment del contracte indefinit com el contracte de treball ordinari a l'Estat, amb només les excepcions del contracte temporal estructural i el contracte formatiu. Els contractes estructurals, segons la reforma, poden respondre a circumstàncies de la producció o a la substitució d'un altre treballador amb reserva del lloc de treball. El contracte formatiu, per la seva banda, es dividirà en dos formats: el de formació en alternança, a tots efectes un contracte de formació dual, i el contracte per adquisició de la pràctica professional.

La nova legislació laboral planteja reduir a 18 mesos en un període de 24 el termini d'encadenament de contractes per fer un treballador indefinit, reduint en mig any els 24 mesos en un període de 30 necessaris actualment. L'incompliment de les normes de contractació temporal establertes farien que el treballador fos considerat indefinit. A més, planteja la derogació de la disposició addicional de l'Estatut dels Treballadors que permet els acomiadaments objectius en les administracions públiques.

Pel que fa a la negociació col·lectiva, la nova reforma reinstaurarà la ultraactivitat plena, cosa que permetrà que els convenis col·lectius estiguin vigents fins a l'aprovació d'un nou acord. A més, el conveni de sector tornarà a prevaldre per sobre del conveni d'empresa. El conveni podria regular la compensació de les hores extraordinàries, la distribució del temps de treball o les mesures de conciliació familiar.

La nova reforma també inclou un nou mecanisme d'Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació, els ERTO estructurals o Mecanisme RED, que permetrien a les empreses flexibilitzar la seva relació laboral amb la plantilla durant una conjuntura macroeconòmica específica – amb una duració màxima d'un any – o quan a un determinat sector se sobrevinguin grans canvis que demanin la transició de personal. Com amb els ERTO vigents, durant els períodes del Mecanisme RED no es podrien realitzar hores extres, establir-se noves externalitzacions o concertar-se contractacions laborals.

Més informació
Amazon s'adhereix al Pla Sumamos de la CEOE contra la pandèmia
La CEOE rebutja la proposta de pròrroga dels ERTO del govern central
La CEOE i la CECA finançaran amb 45.000 milions d'euros la competitivitat de les empreses
Avui et destaquem
El més llegit