• Economia
  • El Govern desplega un pla d'acció per a promocionar la mel produïda a Catalunya

El Govern desplega un pla d'acció per a promocionar la mel produïda a Catalunya

Preveu un pla de xoc contra la vespa asiàtica i la creació d'una marca pròpia, un concurs i una guia

El Govern desplega un pla d'acció per a promocionar la mel produïda a Catalunya  | ACN
El Govern desplega un pla d'acció per a promocionar la mel produïda a Catalunya | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
21 de Juliol de 2025 - 01:29

El Govern desplegarà el Pla d'Acció de la mel produïda a Catalunya, que se centra a explotar i promocionar les característiques d'aquest producte elaborat en centres de producció local. A través del Departament d'Agricultura, es preveu un decàleg articulat en sis eixos i 38 accions per no només potenciar la producció i protegir-la, sinó també reforçar el seu valor nutricional i les seves característiques organolèptiques. El pla, que s'ha presentat aquest dilluns a la finca apícola Can Parcala, a Cabrera de Mar (Maresme), contempla, entre altres, ajuts per comprar ruscs i equipaments, així com un pla de xoc per combatre plagues i la creació d'una marca pròpia, un concurs i una guia sobre els diferents productes disponibles arreu del país.

 

El pla de xoc ha de permetre crear un full de ruta juntament amb el sector per als pròxims 4 anys per posar en valor la mel produïda a Catalunya, però també aportar ajuda als apicultors perquè la seva activitat sigui competitiva i es garanteixi un relleu generacional. "Entre les mesures hi ha la creació d'una nova marca de mels catalanes, que portarà a un concurs nacional de les millors i també elaborarem la guia", ha destacat el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig.

Òscar Ordeig: "Entre les mesures hi ha la creació d'una nova marca de mels catalanes, que portarà a un concurs nacional de les millors i també elaborarem la guia"

En aquest sentit, el conseller també ha volgut fer un toc d'alerta: "Cal que fem valdre el que tenim a casa, cal que també augmentem els controls per evitar el frau de les importacions de mel, el 50% de les quals contenen algun tipus de frau, i aquí hi ha molta feina del sector i de les administracions", ha afegit.

 

El pla pretén incrementar el nombre d'apicultors arreu del país i que puguin treballar en les millors condicions: "S'ha d'apostar per la formació, pel relleu generacional, per establir espais on es puguin instal·lar aquestes arnes", ha afegit.

A més, el combat a les espècies invasores, com la vespa asiàtica, centrarà part de l'atenció del pla. "Amb el canvi climàtic, aquí tenim primer de tot un clima més extrem i diferents plagues que ens estan afectant d'una manera molt important", ha assenyalat Ordeig.

És per aquest motiu que s'investigarien nous tipus de tractaments que, sumats als que ja es duen a terme a Catalunya, permetin reduir la presència d'espècies invasores que afecten la producció de les abelles. Això implica fer intercanvis d'experiències amb altres punts de l'Estat i d'Europa.

El 2024 hi havia censades 110.000 arnes, fet que suposa un 13% menys que l'any anterior, un registre que no era tan baix des de 2015

El pla també preveu potenciar l'ús de la mel catalana gràcies a les seves propietats organolèptiques i aprofitant que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia. "Hem de posar la mel al centre de la dieta mediterrània com un producte mil·lenari, tot són propietats per la salut, per la sostenibilitat, i pel món rural", ha conclòs.

El pla vol ser un element de suport i promoció a la mel catalana. Segons dades del Departament d'Agricultura, el 2024 hi havia censades 110.000 arnes, fet que suposa un 13% menys que l'any anterior, un registre que no era tan baix des de 2015.

Actualment, les comarques que més producció de mel registra són el Baix Ebre, amb 25.842 arnes, seguida de la Segarra, amb 10.226, i la Noguera, amb 10.172.