El Govern destina 48 milions en ajuts al lloguer per a joves i grans

Les subvencions aniran de 20 a 200 euros al mes per a la tercera edat i 250 euros en el cas dels joves

El 28% de les ofertes de lloguer a Barcelona eren de temporada al tancament del tercer trimestre del 2023 | iStock El 28% de les ofertes de lloguer a Barcelona eren de temporada al tancament del tercer trimestre del 2023 | iStock

La Conselleria de Territori de la Generalitat ha obert la convocatòria d'ajuts per al pagament del lloguer per a dos col·lectius vulnerables: els menors de 35 anys i els més grans de 65 anys. La línia comptarà amb una partida de 48 milions d'euros i té com a objectiu reforçar financerament a les persones que, sense trobar-se en una situació d'emergència o exclusió, tenen dificultats per continuar residint al seu habitatge.

L'estructura de les subvencions serà idèntica a les oferides l'any passat. El 2023, Territori va distribuir finalment 55 milions d'euros en ajuts que van beneficiar 25.238 famílies: 14.551 joves i 10.687 persones de la tercera edat. Des del Govern han assegurat que les prestacions "són una eina per prevenir el risc d'exclusió residencial de les famílies amb menys recursos" i han recordat que no seran lineals per "garantir la seva equitat". Per tant, la quantitat subvencionada s'adaptarà a la necessitat de cada sol·licitant.

La Generalitat busca donar suport econòmic a famílies amb pocs recursos, però que no es trobin en risc d'exclusió

Tot i això, la Generalitat ha fixat un mínim de 20 euros i un màxim de 200 euros per als ajuts a la tercera edat, mentre que ha ampliat el topall fins als 250 euros en el cas de la gent jove. No són els únics criteris: el programa també ha adaptat l'accessibilitat al programa segons el nivell de renda de cada punt del territori. Per exemple, a l'àrea metropolitana de Barcelona, el màxim per a un lloguer subvencionable és de 900 euros mensuals per a un pis (950 en el cas de joves) i de 450 euros per habitació. En el cas de la resta de poblacions fora de l'àrea metropolitana de Barcelona i a la demarcació de Girona, el preu se situa als 650 euros per residència i 350 per habitació. Finalment, a Tarragona, Lleida i les Terres de l'Ebre, el topall baixa encara més: 600 euros per habitatge i 300 euros per habitació.

Més info: Un jove que es vulgui emancipar ha de dedicar el 80% del salari al lloguer

El Govern ha dividit en dos els terminis per presentar les sol·licituds. El grup més gran de 65 anys pot aplicar des d'ara fins al 27 de març. D'altra banda, els joves menors de 35 anys hauran d'esperar fins a l'11 de març, tot i que la seva data màxima s'estendrà fins al 12 d'abril. De moment, són les dues línies d'ajuts convocades oficialment, tot i que Territori ha anunciat que aviat obrirà una nova subvenció per donar suport a les persones d'edats intermèdies, d'entre 36 a 64 anys.

Més informació
L'àrea metropolitana de Barcelona, una de les zones de lloguer més demandades de l'Estat
70.000 persones marxaran de la ciutat al camp en cinc anys
Avui et destaquem
El més llegit