El Govern assegura que l'economia catalana creixerà, com a mínim, un 1,7% el 2023

"La xifra es podria revisar a l'alça fins al 2%", segons ha indicat Marta Curto (Direcció d’Anàlisi Prospectiva Econòmica) a la presentació de l'informe anual de l’economia catalana 2022

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, en la presentació de l'informe anual de l'economia catalana 2022  | Cedida La consellera d'Economia, Natàlia Mas, en la presentació de l'informe anual de l'economia catalana 2022 | Cedida

La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, ha assegurat avui que “l’economia catalana resisteix i avança en positiu i amb fortaleses creixents malgrat una gran diversitat d’obstacles -fortuïts, altres d’imprevistos, i també de deliberats-, però segueix demostrant la seva resiliència i competitivitat”. Com a exemple, la consellera ha utilitzat el PIB registrat l’any 2022 que va créixer un 5,5%, dos punts per sobre de la zona euro. Aquestes són algunes de les dades que es poden trobar a l’Informe anual de l’economia catalana 2022 que elabora la Direcció d’Anàlisi Prospectiva Econòmica de la Generalitat i que s’ha presentat aquest matí a l’escenari del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

D’acord amb les dades publicades a l’Informe anual 2022, l’economia catalana no només va resistir els embats inflacionistes i geopolítics, sinó que va superar les perspectives de creixement que s’havien fet per a l’any 2022: tot i que la previsió era del 4,4%, va acabar creixent un 5,5%, 2,1 punts per sobre de la zona euro (3,4%) i al mateix ritme que l’economia espanyola (5,5%).

El creixement del PIB es va basar en una aportació positiva tant de la demanda interna (2,7 punts) com de l’externa (2,8 punts). En aquest sentit, destaquen l’augment notable del consum de les llars (4,1%) i de la formació bruta de capital (3,8%), beneficiada per l’impuls dels fons Next Generation; i el fort creixement del turisme internacional, juntament amb la resiliència de les exportacions de béns i serveis no turístics. Per sectors, la construcció (4,5%) i sobretot els serveis (7,9%) van tenir un creixement significatiu, mentre que els sectors industrial i agrari van resultar especialment perjudicats per l’encariment de l’energia i d’altres inputs bàsics i van registrar caigudes d’un -2,0% i -13,9%, respectivament. Tanmateix, els primers mesos del 2023, la indústria ha mostrat una evolució més positiva gràcies a la millora dels costos energètics i dels colls d’ampolla.

Més info: Natàlia Mas: "Hi ha una voluntat política per endarrerir el Corredor Mediterrani"

L’informe també mostra les perspectives de creixement per al 2023 i el 2024. Pel que fa al 2023, l’avanç del PIB també recull una aportació positiva tant de la demanda interna com de l’externa, malgrat l’afebliment del comerç mundial. La demanda interna guanyaria protagonisme el 2024, sobretot la inversió, a mesura que es moderi la inflació i es recuperi la confiança econòmica. Així, el creixement previst per al 2023 és de l’1,7% i, per al 2024, del 2,2%. Tot i que aquesta és la previsió oficial, però, la directora general d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica, Marta Curto, ha assegurat que no descarten modificar la previsió a l'alça durant la segona meitat de l'any, fins al 2%.

El sector exterior i les exportacions

El sector exterior va impulsar el creixement de l’economia catalana el 2022, amb l’aportació de 2,8 punts percentuals al PIB. Les exportacions de béns i serveis no turístics van créixer un 5,0% i les importacions, un 5,3%. A més, les exportacions dirigides a la UE van augmentar 1,5 punts respecte al 2019 (60,7% del total). Contràriament a les importacions, en què les provinents de fora de la UE dupliquen el creixement de les de dins el mercat comunitari.

Les vendes de Catalunya a l’exterior van assolir un màxim històric de gairebé 95.000 milions d'euros (un 17,9% més que l’any anterior) i van liderar les del conjunt de l’Estat, amb el 24,4% del volum total. El nombre d’empreses que exporta més de 50.000 euros anuals va créixer un 5,9%, fins arribar a les 14.024 empreses, i també va assolir màxims històrics. D’altra banda, el nombre d’empreses que supera els 5 milions d'euros anuals en vendes a l’exterior va augmentar un 10,7% i es va situar en 1.911.

Fort impuls del turisme estranger

El turisme estranger va donar un fort impuls a l’economia catalana, ja que el consum d’aquest col·lectiu va augmentar fins al 5,4% del PIB. A més, Catalunya ha estat líder estatal en volum de turistes estrangers, amb el 20,7% del total. Les pernoctacions hoteleres provinents del turisme domèstic van superar les xifres prepandèmia, amb un augment de l’11,2% en el cas dels residents a Catalunya i del 9,1% de residents a la resta de l’Estat.

Recuperació del teixit empresarial

Segons el Directori Central d’Empreses (DIRCE), el 2021, el nombre d’empreses amb domicili social a Catalunya va créixer un 1,8%, un 0,7% respecte al 2019, i va arribar a les 634.223. La recuperació, però, va ser desigual: el transport, la construcció i la resta de serveis van superar en nombre les del 2019, mentre que la indústria, el comerç i l’hostaleria encara presenten un nombre inferior. Destaca la resiliència de les de menys de 10 assalariats (incloses les que no en tenen cap). D’altra banda, els senyals avançats de demografia empresarial mostren dinamisme el 2022, amb una creació neta de 17.040 societats mercantils, un 4,8% més que el 2019.

Solidesa del mercat laboral i reducció de la taxa de temporalitat

Durant el 2022, l’ocupació va mantenir un bon ritme de creixement, tot i el context econòmic incert, i ja va superar els valors prepandèmia: l’afiliació va créixer un 3,8%, la població ocupada de l’EPA un 2,1% i les hores treballades un 4,9%. La taxa d’ocupació de 15 a 64 anys va augmentar fins a un 69%, valor superior al que es registrava abans de la pandèmia i molt similar al de la zona euro (69,4%). A més, gairebé un 40% de l’ocupació creada durant el període 2015-2022 es concentra en treballs de més alta qualitat: professionals científics i intel·lectuals. La taxa d’atur va baixar d’un 11,6% el 2021 a un 9,7%, la més baixa des del 2008.

D’altra banda, gràcies al dinamisme del mercat de treball i al nou marc laboral, la taxa de temporalitat s’ha reduït intensament a tots els col·lectius fins arribar, el quart trimestre del 2022, a un 14,5%, valor molt similar al de la zona euro (14,6%).

Més informació
Natàlia Mas es defensa davant "el discurs derrotista" de la Nota del Cercle
Avui et destaquem
El més llegit