El Govern espanyol rebaixa la previsió de creixement d'enguany i del 2020

L'executiu en funcions entrega a Brussel·les el seu pla pressupostari, en què inclou un augment de les pensions del 0,9%

Nadia Calviño, ministra d'Economia i Empresa en funcions | ACN Nadia Calviño, ministra d'Economia i Empresa en funcions | ACN

El Govern espanyol ha rebaixat una dècima la previsió de creixement del PIB d'enguany i del 2020. Així figura en el pla pressupostari que ha entregat a Brussel·les, en què situa l'augment en un 2,1% al 2019 i en un 1,8% per a l'any que ve. El Ministeri d'Economia i Empresa atribueix aquest canvi bàsicament a la revisió estadística del PIB que fa l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que ha suposat la rebaixa del creixement del PIB entre el 2016 i el 2018. 

El document que l'executiu en funcions ha enviat a la Comissió Europea també inclou les previsions sobre el dèficit públic, que manté en un 2% al 2019, i del deute públic, que preveu que tanqui l'any en un 95,8% del PIB. El càlcul de l'increment de l'ocupació s'ha fixat en un 2,3% per enguany. 

Aquesta no ha estat l'única revisió a la baixa de les previsions de creixement a l'Estat espanyol. El Banc d'Espanya també ho ha fet recentment amb una disminució de quatre dècimes fins al 2% per al 2019 i de dues dècimes l'any que ve, fins a l'1,7%.  

Pujaran les pensions

El pla contempla també una revalorització de les pensions del 0,9% l'any que ve i un augment del sou dels funcionaris d'un 2%, tal com va pactar l'executiu de Pedro Sánchez amb els sindicats. 

El Govern espanyol s'ha compromès amb Brussel·les a enviar una actualització de les xifres tan bon punt sigui possible. La situació està marcada per la manca de pressupostos per a l'any que ve i un executiu en funcions a l'espera de les eleccions de dia 10 de novembre.   

Més informació
L'OCDE empitjora les previsions del PIB espanyol
Brussel·les torna a confiar en Espanya i eleva al 2,3% el creixement del PIB
Madrid no aconsegueix fer el 'sorpasso' en PIB a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit