L'OCDE empitjora les previsions del PIB espanyol

L'economia espanyola creixerà un 2,6% aquest any i un 2,2% el següent, mentre el dèficit serà del 2,7% i l'1,8%, respectivament

Les previsions de l'OCDE | iStock Les previsions de l'OCDE | iStock

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revisat a la baixa les seves projeccions de creixement del PIB per a Espanya, Segons l'informe Perspectives Econòmiques 2018, aquest any creixerà a un ritme del 2,6%, dues dècimes per sota del seu anterior pronòstic, per moderar-se al 2,2% el proper exercici, davant de la seva anterior previsió del 2,4%, i a l'1,9% el 2020.

D'aquesta manera, les noves previsions de l'organització internacional coincideixen amb les del Govern espanyol respecte al 2018, encara que es mostren lleugerament menys optimistes de cara al 2019, quan l'Executiu central preveu una expansió del PIB del 2,3%.

Més info: El Govern espanyol rebaixa una dècima el creixement del PIB

La institució amb seu a París assenyala que les favorables condicions financeres, la fortalesa de l'ocupació i mesures pressupostàries, com els augments dels salaris i les pensions, segueixen reforçant el consum privat, mentre la inversió empresarial continua creixent impulsada pels baixos costos de finançament i la millora dels marges de benefici.

"La demanda domèstica es ralentirà a mesura que el ritme de creació d'ocupació es modera i la taxa d'estalvi de les llars comença a estabilitzar-se als baixos nivells actuals", apunta l'OCDE, subratllant que la demanda domèstica seguirà sent el principal motor de creixement d'Espanya, fins i tot després que s'hagin dissipat els "vents de cua" dels baixos preus del petroli i impostos menors.

Complir els objectius

D'altra banda, l'OCDE ha empitjorat les seves projeccions de dèficit al 2,7% del PIB aquest any i a l'1,8% el 2019, quan els seus anteriors pronòstics apuntaven a un desequilibri negatiu del 2,4% i de l'1,5% respectivament. Així mateix, de cara al 2020, la institució preveu que el dèficit d'Espanya se situarà en l'1,2% del PIB.

"El Govern espanyol hauria d'atenir-se als objectius de consolidació fiscal a mitjà termini per garantir una reducció duradora de la ràtio de deute públic, i qualsevol sorpresa positiva del creixement hauria de fer-se servir per reduir més el deute", exposa l'organització.

Pel que fa al mercat laboral espanyol, l'OCDE subratlla la seva segmentació, amb elevades taxes d'atur juvenil i de llarga durada, així com de contractes temporals. "Continuar els esforços per lluitar contra l'abús de la contractació temporal és clau per reduir la dualitat del mercat", sosté l'organització, que recomana millorar la coordinació entre serveis socials i d'ocupació per reduir l'atur i les desigualtats.

Salaris moderats i molt atur

En aquest sentit, atesa l'elevada proporció de lloc de treball temporals i a temps parcial, l'organització espera que el creixement dels salaris seguirà sent moderat, mentre la taxa d'atur continuarà sent alta. En els seus pronòstics, l'OCDE preveu que la taxa d'atur d'Espanya baixarà al 15,3% aquest any, dues dècimes menys del que havia anticipat anteriorment, mentre que el 2019 se situarà en el 13,8% i d'aquí baixarà al 12,5% el 2020.

D'altra banda, la institució considera necessari garantir la implementació de reformes estructurals prèvies per abordar la fragmentació dels mercats de productes amb la finalitat de generar economies d'escala.

Així mateix, l'OCDE aconsella incrementar la provisió d'educació per a nens de 0 a 3 anys amb la finalitat d'impulsar la incorporació en el mercat laboral de les dones i millorar la formació futura, especialment en el cas de nens procedents d'entorns menys avantatjats.

Més informació
L'economia catalana manté el creixement en el 0,7%
Brussel·les rebaixa al 2,8% el creixement espanyol per la guerra comercial
Avui et destaquem
El més llegit