L'aposta del Govern: més places d'FP i fomentar oficis com electricistes o soldadors

L'executiu vol adaptar l’oferta d’FP al mercat i descarta més places a perruqueria, esports o administració

El Govern fomentarà oficis relacionats amb la construcció, la indústria del metall i l'energia verd | ACN El Govern fomentarà oficis relacionats amb la construcció, la indústria del metall i l'energia verd | ACN

El Govern vol adaptar l’oferta d’FP a les necessitats del mercat i frenar l’augment de vacants, que s'han disparat un 60% des del curs 2019-2029. L'Executiu optarà per una estratègia triple de crear places en formacions que tenen èxit, fomentar cursos que tenen moltes vacants i no incrementar-ne d'altres. En concret, augmentarà les places dels cursos d'informàtica, de química, de sanitat i atenció a les persones i de transport i manteniment de vehicles. A més, fomentarà que els estudiants s'apuntin per aprendre oficis relacionats amb la construcció, la indústria del metall i l'energia verda i el medi ambient que, tot i tenir sortida professional, tenen moltes vacants. En canvi, no aposta perquè creixin àmbits com l'esport o l'estilisme.

Aquesta és una de les conclusions de l’Informe General de Prospectiva 2023-2026 que busca planificar aquesta branca de l'educació de manera més eficient i servirà de base per als nous centres integrats especialitzats, com el de l'automoció de Martorell i el ferroviari anunciat a Vilanova i la Geltrú. 

L'estudi s'ha donat a conèixer en una reunió al Palau de la Generalitat de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional presidida pel president del Govern, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, el d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la d'Educació, Anna Simó, amb la presència dels agents socials.

Més info: Els titulats en FP copsaran el 50% de les ofertes laborals a partir del 2025

L'informe busca reordenar el sistema de formació professional i posa l'accent en quins oficis s'han de potenciar. Així doncs, determina que cal fomentar les famílies professionals que tenen un gran nombre de places buides als cursos de formació, però que sí que tenen sortida laboral com podrien ser la construcció, la indústria del metall i la mobilitat o l’energia verda i sostenibilitat.

14.700 vacants als cursos d'FP

En aquesta categoria s'hi inclouen els cursos de comerç on el curs passat hi havia 1.300 vacants, els d'electrònica on hi havia prop de 1.000 vacants, els d'instal·lació i manteniment amb gairebé 700 places buides i els de fabricació mecànica, amb 600, i els de medi ambient i els d'energia i aigua, amb 200 places buides cadascun.

Més informació
La FP serà dual?
La Generalitat concedeix a la UPC la gestió del centre d'FP de Martorell
Els NGEU finançaran la nova FP catalana
Avui et destaquem
El més llegit