El Govern torna a aprovar l'impost a les begudes ensucrades

La Generalitat reimpulsa el decret per gravar els refrescs amb sucre anul·lat pel TSJC

La Generalitat es manté ferma amb l'impost a les begudes ensucrades | iStock La Generalitat es manté ferma amb l'impost a les begudes ensucrades | iStock

El Govern ha aprovat de nou el decret que desplega l'impost català a les begudes ensucrades envasades, que va ser anul·lat al juliol pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en considerar que el Govern s'havia saltat alguns tràmits.

Més info: El TSJC anul·la l'impost català sobre les begudes ensucrades

D'aquesta forma, el Govern tracta de dotar de seguretat jurídica a aquest impost, "que continua vigent i se segueix meritant", insisteix l'executiu català.

El TSJC va estimar al juliol un recurs interposat per diverses patronals i associacions, entre elles la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), en contra del reglament d'aquest impost, però ja llavors el conseller d'Economia, Pere Aragonès, va insistir que l'impost seguia en vigor.

Per això, el Govern ha aprovat un decret llei que recull "sense cap modificació" el contingut del reglament que es va aprovar al juny de 2017.

El reglament precisa que el termini per autoliquidar aquest impost es fixa entre el dia 1 i el 20 del mes següent a la finalització del període de liquidació, que és trimestral. Aquest impost català a les begudes ensucrades, que va entrar en vigor al maig de 2017, el gestiona l'Agència Tributària de Catalunya i va aportar l'any passat 42 milions d'euros.

L'impost grava el consum de begudes ensucrades envasades; això és, aquelles que contenen edulcorants calòrics afegits, com el sucre, la mel, la fructosa o la sacarosa, entre d'daltres. La norma preveu dos tipus de gravàmen, segons el contingut de sucre per litre de beguda: 0,08 euros per litre per a begudes amb 5 o 8 grams de sucre per cada 100 ml; i de 0,12 euros per litre para a aquelles amb més de 8 grams de sucre per cada 100 ml.

Avui et destaquem
El més llegit