Catalunya atrau més projectes d'inversió estrangera que mai

El Govern capta 241 milions d'euros, un 30% menys, però aquest 2018 apunta a un nou rècord

El districte del 22@ de Barcelona és una de les zones més atractives de la ciutat El districte del 22@ de Barcelona és una de les zones més atractives de la ciutat

El Govern ha captat 70 projectes d’inversió estrangera aquest 2017, la xifra més elevada de la història, que han suposat una inversió de 241 milions d’euros, una xifra un 30% inferior a la del 2016, quan es van aconseguir 351 milions d'euros. Però l'any ja està ben encarrilat. En aquest sentit, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha avançat que si s’analitzen les dades del primer semestre del 2018, en el que portem d’any els projectes d’inversió estrangera gestionats per la Generalitat han suposat una inversió de 175 milions d’euros, un 70% de la xifra total del 2017. “Aquests indicadors ens apunten cap on anirà la tendència aquest any”, ha augurat.

Les inversions de tot l'any passat han suposat la creació de 3.217 llocs de treball i el manteniment de 1.382 llocs de treball. Dit d'una altra manera, la Generalitat ha atret un projecte d’inversió estrangera cada cinc dies durant el 2017, segons les dades de Catalonia Trade & Investment que és l'àrea d'atracció d'inversió estrangera d'Acció. 

Àngels Chacón, consellera d'Empresa | ACN

Àngels Chacón és la consellera d'Empresa i Coneixement. | ACN

Actualment, segons el Directori d'empreses estrangeres, hi ha 8.642 empreses estrangeres establertes a Catalunya, el que suposa un 22% més que el 2016. Les empreses provenen principalment d’Alemanya (13%), França (12%), Estats Units (12%), Itàlia (9%), Països Baixos (8%) i Regne Unit (8%) alhora que per volum de facturació destaca sectorialment l'automoció (13,4%) i l'alimentació (12,9%).

En aquest sentit, Chacón ha recordat que la Generalitat se centra en l'atracció “d’inversions industrials, que comportin creació de llocs de treball i que ens ajudin a posicionar l’economia catalana”. Segons ha apuntat, per cada euro públic de pressupost, la Generalitat ha atret 95,3 euros d’inversió estrangera, mentre que per cada lloc de treball de Catalonia Trade & Investment s’han creat 110 llocs de treball associats a projectes d’inversió estrangera.

Per què inverteixen les empreses estrangeres a Catalunya? "Per un conjunt d'actius: una economia sòlida i diversificada, talent local i internacional, l’ecosistema d’startups, centres i infraestructures vinculades a la recerca i la innovació científica, la connectivitat, la situació geoestratègica, les capacitats logístiques i esdeveniments referents a nivell mundial com el Mobile World Congress”, ha detallat just abans de destacar també el paper del Pacte Nacional per la Indústria. 

Objectiu: captar i consolidar les inversions

La majoria dels projectes gestionats per la Generalitat durant el 2017 són de tipus greenfield. És a dir, d’empreses que no tenien establiment previ a Catalunya (un 40% del total). Des de la Conselleria d'Empresa i Coneixement, se'ls considera projectes que ofereixen "oportunitats de creixement" i que demostren "el potencial de Catalunya per continuar atraient nous inversors". L'objectiu és consolidar les inversions de les empreses que ja hi són alhora que captar-ne de noves. 

En xifres, entre les inversions gestionades per la Generalitat durant el 2017 destaquen especialment els Estats Units (24,3% del total), el Japó (11,4%), França (10%), Regne Unit (8,6%), Suïssa (8,6%) i Alemanya (7,1%). Pel que fa als sectors, a excepció de les TIC, cap sector ha concentrat més del 15% del total de les inversions materialitzades a Catalunya. Segons l'administració això es deu a "la diversitat d’oportunitats de negoci" tant en sectors tradicionals com de futur. 

Més concretament, els sectors que van registrar més projectes d’inversió estrangera van ser les TIC (amb un 28,6% del total) seguides de l’automoció (11,4%), el transport aeri (10%), serveis empresarials (7,1%), farma-biotecnologia (5,7%), electrònica (5,7%) i e-commerce (4,3%). Les 40 oficines exteriors de comerç i inversions d'Acció són les que més projectes han captat amb un 21,4% del total. També amb un 21,4%, destaquen els projectes d’empreses que ja han treballat amb Catalonia Trade & Investment amb anterioritat i que han sol·licitat l’assessorament de l’agència.

De nou, la missió és "facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions". 

Més informació
L'Estat diu que ha complert el 81% de les inversions catalanes
Barcelona blinda el MWC amb 20 MEUR més
Foment anuncia inversions en AVE superiors a tot el 2017
Avui et destaquem
El més llegit