
El Govern preveu invertir 120 milions d'euros fins al 2029 al pla de xoc per modernitzar infraestructures esportives arreu del país que el conseller d'Esports, Berni Álvarez, va anunciar el setembre passat. El Consell Executiu ha aprovat la inversió aquest dimarts. Álvarez ha presentat aquest dijous al Palau de la Generalitat els detalls del projecte, i segons ha dit, l'objectiu és "donar resposta a les necessitats reals" tant de municipis com d'esportistes "amb criteris de sostenibilitat i cohesió territorial". El conseller també ha dit que es tracta del pla "més ambiciós dels últims vint anys" i ha afirmat que la "majoria" d'equipaments esportius de Catalunya "són dels anys 80 i 2000".
La "majoria" d'equipaments esportius de Catalunya "són dels anys 80 i 2000"
El parc d'instal·lacions esportives de Catalunya consta de 20.686 equipaments, dels quals un 51% són de titularitat pública, un 12% pertanyen a entitats privades esportives i associatives, i la resta són privats residencials i turístics.
Els 120 milions s'adrecen inicialment a les públiques de titularitat municipal, especialment a aquelles que presten serveis comunitaris, escolars, federatius o de promoció de la salut, dins la Xarxa Bàsica d'Equipaments Esportius de Catalunya. Això inclou pavellons, piscines, camps i sales esportives.
Álvarez ha assegurat que una part "significativa" d'aquestes infraestructures necessita actuacions "urgents" de modernització
Álvarez ha assegurat que una part "significativa" d'aquestes infraestructures necessita actuacions "urgents" de modernització, d'adaptació a la normativa, de millora de l'eficiència energètica i de digitalització per "respondre als nous reptes socials, ambientals i tecnològics".
Abans del desplegament generalitzat del pla, el Departament d'Esports ha dut a terme una prova pilot amb 59 ens públics (54 ajuntaments, 4 diputacions 1 consell comarcal) que gestionen 867 instal·lacions esportives. S'ha posat a prova, així, cosa que suposa la primera pota del pla, l'eina a partir de la qual es recullen propostes de millora i funcionament previ al llançament de la diagnosi.
Després de completar el qüestionari s'han obtingut 207 respostes que determinaran intervencions futures. Ara el pas següent serà fer la diagnosi completa i l'execució de les intervencions. El Departament subratlla que és la primera vegada que es fa una diagnosi de situació i no una diagnosi de dèficit d'equipaments.