El gran consum en temps d’incertesa

La patronal Aecoc demana evitar la pujada d’impostos per sortir de la crisi i demana a l’Estat espanyol fer els deures

El president de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (Aecoc), Ignacio González | Aecoc El president de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (Aecoc), Ignacio González | Aecoc

El president de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (Aecoc), Ignacio González, ha assegurat que per sortir de la crisi actual cal "dinamitzar" el consum i per aquest motiu és "imprescindible evitar les pujades d'impostos" perquè els consumidors no limitin el seu poder adquisitiu i les empreses puguin generar riquesa.

Durant la celebració de l'assemblea general d'Aecoc que ha tingut lloc a Barcelona, González ha dit que si s’evita la pujada d’impostos, directes i indirectes, no es limitarà el poder adquisitiu dels consumidors i les empreses podran generar ocupació i riquesa. Ha assegurat que estem vivint una de les etapes "més difícils" de les darreres dècades. "Després de la covid-19 ningú podia imaginar una situació tan complexa", ha apuntat. Així ho mostren les previsions econòmiques, que a finals de l’any passat pronosticaven un creixement del 6,2% per a l’Estat espanyol el 2022 i ara s’han vist rebaixades al 4,5%.

No obstant això, el president destaca com a positiu la resistència del sector del consum, ja sigui durant el confinament, amb la guerra actual a Ucraïna i les aturades constants del transport.

El sector del consum ocupa el 25% del PIB espanyol i compta amb més de 4,5 milions de treballadors

Entre les principals receptes per sortir de la crisi, el líder d’Aecoc demana incrementar la productivitat, liderar la recuperació, ja que des del seu sector ocupen el 25% del PIB i compten amb més de 4,5 milions de treballadors. També aposten per no posar en risc la recuperació, escoltar i acompanyar al consumidor, reinventar-se i sobretot una injecció positiva: el sector superarà aquesta assignatura.

El president d'Aecoc també ha citat els plans de l'associació per als pròxims anys, que impliquen millorar la competitivitat de la cadena de valor del gran consum i per ajudar les més de 32.000 empreses associades a respondre als desafiaments actuals i les demandes del consumidor. "El nostre objectiu és liderar la transformació de la cadena a través de pilars com ara la digitalització, la sostenibilitat, la transparència, l'eficiència i la gestió del talent, la diversitat i l'ocupabilitat", ha remarcat.

La resposta a la pregunta del milió

Pandèmia, guerra i recuperació econòmica. On estem? Aquesta és la pregunta del milió que ha intentat donar resposta l'investigador del Reial Institut Elcano, Federico Steinberg, amb la ponència L'impacte del nou ordre mundial a l'economia espanyola, just després d’escoltar González.

Per a Steinberg, el concepte d'incertesa és “present a tot arreu”. Hi ha hagut una pandèmia mundial, que s’ha tornat a reactivar a la Xina, hi ha la invasió russa a Ucraïna que no es preveu un desenllaç ràpid i s’accelera una inflació molt alta. A més a més, “hi ha un impacte asimètric i dependent de la política econòmica. I una nova caiguda del comerç”, continua l’expert.

Com a curiositat, l’únic país que no té inflació del món és la Xina, però per motius erronis, ja que té Xangai confinat, explica Steinberg. “La resta del món i, també a Catalunya, hi ha el risc de descontentament social per la pèrdua de poder adquisitiu”, continua. No obstant això, l'expert detalla que hi ha motius per cert optimisme, pel fet que hi ha hagut una bona resposta econòmica a la pandèmia de la covid-19, amb l’activació dels Fons Next Generation a Europa i amb les polítiques expansives del president dels Estats Units, Joe Biden. I sense cap mena de dubte, l’Estat espanyol rebrà un volum de recursos sense precedents.

Steinberg: “A la resta del món i, també a Catalunya, hi ha el risc de descontentament social per la pèrdua de poder adquisitiu”

L’expert explica que el risc més gran és no poder gastar aquests recursos i parla de “colls d’ampolla en l’execució”. Parla que la governança multinivell genera soroll, però continua remarcant que hi ha “problemes en l’execució.” “Hi ha un paper i capacitat d’absorció de les petites i mitjanes empreses que pot marcar la diferència”, confessa.

“Finalment, hi ha un col·lapse de l’ordre liberal internacional que dóna pas a una rivalitat entre grans potències. Hi ha una creixent importància de la política interna i de l’aïllament de les principals ponències, amb importants implicacions per a la globalització”, apunta Steingerg. “Els Estats Units s’ho juga tot a la Xina”, continua l’expert. “Volen augmentar la dependència interna i que siguin els altres que depenguin d’ell. Rússia continuarà aïllada molt de temps, fins i tot quan acabi la guerra, ja que no es pot fer com si res”.

 

La patronal Aecoc pide evitar la subida de impuestos | Aecoc
La patronal Aecoc demana evitar la pujada d’impostos | Aecoc
 

Més enllà d’Ucraïna, el principal factor de la geopolítica global encara és la relació de la Xina amb els Estats Units. Per una banda, Biden comparteix el diagnòstic de Trump sobre la Xina, però no l’estratègia. La situació macroeconòmica és molt incerta, se sosté el creixement; tanmateix augmenten els riscos i la incertesa.

Europa és la més afectada i l’Estat espanyol ha de fer els deures. Hi ha una redefinició del mapa geopolític global, amb confusió i riscos. Més enllà de Rússia, la clau està en la relació amb la Xina. En sentirem a parlar.

Avui et destaquem
El més llegit