Gran potencial d’inversió i cooperació econòmica entre la Xina i Catalunya

El cònsol general del país asiàtic a Barcelona ha destacat les bones relacions en les àrees d’economia digital ciutats intel·ligents, turisme o cultura

Gran potencial d’inversió i cooperació econòmica entre la Xina i Catalunya | Cedida Gran potencial d’inversió i cooperació econòmica entre la Xina i Catalunya | Cedida

La seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya a Barcelona ha acollit una jornada per abordar l’economia xinesa i les oportunitats comercials amb Catalunya. El cònsol general de la Xina a Barcelona Zhu Jingyang ha recordat que la Xina compta amb una població de 1.412 milions d’habitants i és la segona economia del món amb un PIB d’aproximadament 14,72 bilions de dòlars el 2020. Jingyang ha explicat que “l’any 2021 el PIB va créixer en un 8,1%, la taxa més alta en l’última dècada i molt per sobre del 6% previst, assolint els 17,7 bilions de dòlars amb un augment net de més de 2 bilions de dòlars”.

Jingyang ha destacat que “la Xina representa al voltant del 18% de l’economia mundial i contribueix aproximadament en un 25% al creixement econòmic mundial”. També ha afirmat que “el país té el sistema industrial més complet del món i una gran capacitat d’innovació científico-tecnològica que permet apostar per un desenvolupament innovador, coordinat, verd, obert i amb beneficis repartits entre tots que configura un nou paradigma de creixement de doble circulació”.

En relació amb la política de “covid-zero” seguida pel país, Zhu Jingyang ha assegurat que “les estrictes mesures cautelars són un cost que paga la pena pagar” i ha explicat que “la Xina ha adoptat diverses mesures per facilitar i impulsar les reactivacions de la feina i la producció, amb resultats positius”.

En referència a les relacions econòmiques i comercials entre la Xina i l'Estat espanyol, Zhu Jingyang ha recordat que “el país asiàtic és el soci més gran comercial d’Espanya fora de la Unió Europea i Espanya és el cinquè soci comercial de la Xina dins la Unió Europea, amb un comerç bilateral que va assolir els 43.500 milions d’euros el 2021, amb un augment del 15,7%”. Pel que fa a les exportacions catalanes al país asiàtic, aquestes van ascendir el 2021 a gairebé 2.700 milions d’euros i les importacions des de Xina a 10.500 milions d’euros.

“Xina és la segona font d’importació, segon destí d’exportació de productes agrícoles i primer destí d’exportació dels productes de carn catalans”. A més a més, ha afegit que “contemplem un gran potencial d’inversió i cooperació econòmica en les àrees d’economia digital, agricultura verda, energia neta, ciutats intel·ligents, turisme o cultura”.

Avui et destaquem
El més llegit