• Economia
  • Grup Unió, l’esperit cooperatiu sostenible

Grup Unió, l’esperit cooperatiu sostenible

La cooperativa, especialitzada en oli, vi i fruita seca, signa un préstec amb l’ICF per finançar necessitats de circulant per la campanya de comercialització

Línia d’envasat d’oli a la planta d’Unió Origen a Vilallonga del Camp | Cedida
Línia d’envasat d’oli a la planta d’Unió Origen a Vilallonga del Camp | Cedida
Reus
10 de Gener de 2024

Treballar per millorar les condicions de vida dels agricultors i fomentar la sostenibilitat a través del compromís amb l’entorn per oferir productes naturals, sostenibles amb garantia d’origen i qualitat. Aquests propòsits, que poden sonar actuals en un context d’emergència climàtica, són els que persegueix Grup Unió, un grup cooperatiu amb seu a Reus, des de fa més de 70 anys, ja que es va constituir el 1942. Aquesta cooperativa de segon grau, que engloba 148 entitats associades, s’ha posicionat com un referent en la producció, transformació, elaboració i comercialització de l’oli d’oliva, la fruita seca i el vi. Atesa la situació complicada en el sector oleícola, amb preus elevats i poca producció per la sequera, Grup Unió ha signat recentment un préstec amb l’Institut Català de Finances (ICF) per resoldre problemes puntuals de circulant per la situació del mercat.

 

La desena d’empreses que formen part del Grup Unió estan constituïdes per 148 cooperatives, que agrupen 20.000 famílies d’agricultors arreu de l’Estat espanyol. Amb dades tancades de la campanya 2021-2022, la facturació total supera els 110 milions d’euros, dels quals un 50% corresponen a la fruita seca, repartint-se entre l’oliva d’oliva i el vi la resta de les vendes. Amb 212 treballadors, el director general del Grup Unió, David Miralles, explica que “la nostra presència s’estén per la península Ibèrica, subministrant així al nostre mercat natural de producció”.

Miralles indica que l’exportació representa un 65% de les operacions, especialment en el cas de la fruita seca i l’oli d’oliva. El vi es comercialitza bàsicament a Catalunya, ja que la cooperativa treballa sota les Denominacions d’Origen (DO) Priorat, Montsant, Terra Alta, Cava, Catalunya, a més de  Siurana i Garrigues en l’àmbit oleícola. Als 23 centres de treball de Grup Unió, es recepciona la fruita dolça i seca, es transforma, s’elabora i envasa oli i vi. L’aposta per les energies renovables ha permès un estalvi anual de 161 tones de CO2 gràcies a la producció fotovoltaica. 

 

David Miralles: "Innovem en el producte, però també en els processos i la sostenibilitat”

L’ànima del Grup Unió

Respecte al sector de la fruita seca, Grup Unió ha estat designada com a Entitat Associativa reconeguda pel Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient. “Innovem en el producte, però també en els processos i la sostenibilitat”. Així resumeix la filosofia de la cooperativa el seu director general, David Miralles. En aquesta línia, afegeix que “en la mateixa gènesi d’una cooperativa, com és el nostre cas, es troba l’exemple de l’esperit sostenible, mediambiental, econòmic i social amb pràctiques que fomentin la igualtat i l’arrelament al territori”.

Recentment, Grup Unió ha signat un préstec de campanya amb l’Institut Català de Finances (ICF). L’organisme de la Generalitat de Catalunya ha atorgat 2,5 milions d’euros per necessitats de circulant per la campanya de comercialització de l’oli d’oliva. Aquesta acció de l’ICF s’emmarca en l’estratègia d’oferir solucions en forma de préstec pel finançament per a projectes d’inversió i necessitats de circulant.

Els valors de l’ICF

“Amb l’ICF tenim una bona relació des de fa anys, ja que compartim valors que es coordinen i complementen amb la nostra cooperativa”. David Miralles vincula la tasca de l’organisme amb l’objectiu de l’entitat, basada no només en el benefici econòmic, sinó en l’impacte social i ambiental de les seves polítiques. 

La cooperativa afirma que "amb l'ICF tenim una bona relació des de fa anys, ja que compartim valors que es coordinen i complementen"

Miralles explica que la necessitat de circulant, igual que va succeir la passada campanya, va sorgir per una collita escassa d’oli d’oliva, que ha anat acompanyada d’una oferta baixa i uns preus elevats. “En aquest context ens hem vist en la necessitat de sortir a comprar oli a tercers i fer pagaments alts al comptat, el que ens ha generat tensions de tresoreria”. Aquesta operació, que el director general del Grup Unió defineix com “préstec de campanya”, es produeix en un mercat de comercialització que descriu com a “embogit”. Així, recorda que abans de l’escalada de preus, l’oli d’oliva tenia una cotització extremadament baixa i s’utilitzava com a producte reclam. “Ara ens trobem a l’altre extrem i crec que la demanda s’acabarà ressentint, però el consum estem notant com resisteix, tot i que es preveu un període de preus alts per les sequeres i les collites baixes, que s’acabaran normalitzant”.

De les 148 cooperatives associades al Grup Unió, 56 pertanyen a Unió Fruits, 75 a Unió Nuts i 45 a Unió Origen. La divisió de fruita seca, Unió Nuts, factura anualment al voltant de 55 milions d’euros, dels quals un 59% corresponen a l’ametlla. Unió Origen, centrada en el vi en l’oli, es reparteix amb un 30% pel primer i un 70% pel segon.

En el seu afany per innovar en els processos productius, la cooperativa està immersa en un projecte de recuperació de finques abandonades on s’hi havien plantat ametllers. De la col·laboració entre el propietari del terreny, el Grup Unió que efectua la inversió i un jove pagès que s’inicia en l’activitat agrària sorgeix aquesta iniciativa per revitalitzar l’entorn natural. Paral·lelament, l’entitat treballa a millorar la petjada hídrica i de carboni dels seus socis, generant una cultura de l’agricultura regenerativa i de l’economia circular. Tot amb l’objectiu de desenvolupar tècniques i tecnologies per millorar la producció final i la renda dels agricultors sense oblidar la mirada sostenible.