La guerra d'Ucraïna ha afectat el 60% de les empreses catalanes

La proporció és encara més alta en els sectors de la indústria (76,9%), l'hostaleria (73,8%) i el comerç (73%)

La indústria és un dels sectors més afectats per la guerra d'Ucraïna | iStock La indústria és un dels sectors més afectats per la guerra d'Ucraïna | iStock

El 58,7% de les empreses declaren que la guerra d'Ucraïna ha afectat el seu negoci directament o indirectament durant el primer trimestre del 2022. La proporció és encara més alta en els sectors de la indústria (76,9%), l'hostaleria (73,8%) i el comerç (73%). Així ho mostra l'Enquesta de clima empresarial que ha publicat l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). La guerra ha afectat especialment els negocis més petits, ja que perjudica el 64,3% de les pimes. D'altra banda, l'informe també demostra que gairebé un 40% dels establiments declaren no conèixer els fons europeus de recuperació Next Generation i el 42,1% considera que l'activitat del seu negoci no és objecte dels fons i no demanaran cap línia d'ajut.

En total, un 59,9% declaren tenir coneixement dels fons, dels quals un 17,1% ja han sol·licitat algun ajut. L'hostaleria i la indústria són els que tenen el percentatge més elevat d'establiments que declaren haver sol·licitat ajuts o tenir la intenció de fer-ho (51,0% i 42,2%, respectivament.

En relació a la crisi sanitària, una de cada tres empreses (33,7%) declare que han estat afectades per la covid 19 en el primer trimestre del 2022, una proporció que es manté força estable des del tercer trimestre del 2021, amb una disminució de sis dècimes respecte al darrer trimestre. L'hostaleria és el sector que més ha vist reduïda l'afectació (-15 punts), seguida de la construcció (-4 punts) i del comerç (-2,1 Punts). En canvi, la indústria ha augmentat 4,2 punts, mentre que la resta de serveis s'ha mantingut estable (0,1 punts).

Pel que fa a la previsió de recuperació de la facturació, el 3,4% dels establiments ja l'ha recuperat i el 32,6% creu que la recuperarà en un any o menys. D'altra banda, un 44,6% dels establiments preveuen que trigaran més d'un any a recuperar-la, un augment de 4,2 punts en relació amb les previsions del quart trimestre del 2021. Finalment, un 19,4% dels establiments veuen difícil recuperar el nivell de facturació habitual o directament consideren que es veuran abocats a tancar el negoci, dues dècimes més que el trimestre anterior.

Més informació
El PIB de l'eurozona creix un 0,3%, malgrat l'impacte de la guerra d'Ucraïna
Guindos i Sánchez Llibre aborden les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna
Avui et destaquem
El més llegit