El Govern elabora una guia per la igualtat retributiva

El document fa recomanacions per identificar el problema, implantar un pla d'acció i fer-ne el seguiment

La brecha salarial entre hombres y mujeres en 2017 casi no varia La brecha salarial entre hombres y mujeres en 2017 casi no varia

El ple del Consell de Relacions Laborals ha elaborat una guia per orientar en la detecció i la correcció de possibles desigualtats retributives entre homes i dones. L'eina rep el títol Guia per a l'aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones i ha estat elaborada pel grup tècnic de bretxa salarial del consell, integrat per representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i de CCOO, UGT, Foment del Treball i PIMEC. La guia defineix i mesura la bretxa salarial, explica les causes que la provoquen i els seus efectes al llarg de la vida professional dels treballadors i les treballadores. Es dirigeix a empreses i treballadors i els hi fa una sèrie de recomanacions per identificar aquesta bretxa, implantar un pla d'acció i fer-ne el seguiment.

El document recorda que totes les empreses estan obligades a respectar la igualtat dins de les seves estructures i a adoptar mesures per prevenir qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones, entre elles les salarials.

També s'adreça a les persones negociadores perquè, més enllà del marc legal, "la negociació col·lectiva és essencial per impulsar l'avenç vers la igualtat efectiva entre dones i homes inclòs l'àmbit retributiu". Per això, recomana "abandonar la idea de que el principi d'igualtat es fa efectiu amb la mera incorporació d'una clàusula genèrica o declarativa que no tingui una traducció pràctica, concreta i transversal".

Per últim, s'adreça als treballadors perquè "tenen dret a percebre la mateixa remuneració per una mateixa feina o per una feina d'igual valor que una altra". En aquest sentit, facilita les vies d'assessorament i consulta, així com les de reclamació, tant dins com fora de l'empresa.

Més informació
La bretxa digital involuntària
Bretxa salarial entre la responsabilitat social i empresarial
Bretxa de gènere també en la internacionalització
Avui et destaquem
El més llegit