Guindos ofereix diners a la Generalitat si abandona l'1-O

El ministre assegura que l'Executiu espanyol està obert a un nou finançament o negociar el pacte fiscal

El ministre d'Economia, Luis de Guindos El ministre d'Economia, Luis de Guindos

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat en una entrevista amb el Financial Times que el govern espanyol està disposat a negociar el pacte fiscal amb la Generalitat si "abandona els plans d'independència". "Catalunya ja té molta autonomia, però podríem parlar d'una reforma del sistema de finançament i d'altres temes", ha dit De Guindos, remarcant que el 2012, quan l'aleshores president Artur Mas va reclamar el pacte fiscal, Espanya estava "enmig d'una crisi" i centrada en "evitar un rescat" però "ara la situació ha canviat".

"Hi ha més marge fiscal, hi ha recuperació, i això obre noves oportunitats per la negociació", ha assegurat el ministre d'Economia. Segons De Guindos, l'1-O és una "pantomima" i en cas d'independència Catalunya patiria un "suïcidi econòmic i financer".

"Un cop els plans independentistes s'abandonin, podem parlar", ha afirmat De Guindos. El ministre d'Economia ha criticat el referèndum en l'entrevista, assegurant que "no es poden confondre unes urnes" amb "un referèndum legal". "Serà una pantomima", ha dit el ministre, que ha comparat l'1-O amb el franquisme. "En temps de Franco, va haver-hi dos referèndums, però això no significa que hi hagués democràcia", ha defensat. 

"El govern català sembla pensar que es pot debatre sobre la llei, però arreu d'Europa i a Espanya l'Estat de Dret és absolutament crucial", ha afegit el ministre.

foto 3257899

Més informació
Les patronals catalanes deploren l'actuació contra el Govern
La Guàrdia Civil entra en diverses conselleries i deté alts càrrecs
Avui et destaquem
El més llegit