El preu de l'habitatge lliure registra l'augment més elevat des del 2007

L'últim increment del 6,7% suma ja 14 trimestres consecutius a l'alça

El preu de l'habitatge lliure registra l'augment més important des del 2007 El preu de l'habitatge lliure registra l'augment més important des del 2007

El preu mitjà de l'habitatge lliure ha augmentat un 6,7% en el tercer trimestre en relació al mateix període de l'any passat, cosa que suposa l'increment interanual més significatiu des del tercer trimestre del 2007, segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest increment interanual, que supera en 1,1 punts l'experimentat en el trimestre anterior, els preus de l'habitatge lliure acumulen 14 trimestres consecutius d'alces interanuals.

Per tipus d'habitatge, el preu mitjà dels habitatges de segona mà ha augmentat un 6,7% interanual en el tercer trimestre, gairebé un punt més que en el trimestre anterior i també la taxa més alta dels darrers deu anys.

En el cas dels habitatges nous, el seu preu ha avançat una mitjana del 6,5% en el mateix període, percentatge més de dos punts superior al del trimestre anterior i el més elevat des del tercer trimestre del 2016.

En taxa intertrimestral, el preu mitjà de l'habitatge ha repuntat un 1,8% entre el juliol i el setembre, dues dpecimes menys del que va augmentar en el segon trimestre (+2%). Amb aquest repunt trimestral, ja són set els trimestres seguits en els quals augmenta el preu de l'habitatge lliure.

Un fre a Catalunya, segons Tinsa

Per altra banda, l'índex de la societat de taxació Tinsa (IMIE General i Grans Mercats) constata que els mercats de les illes i de les grans ciutats segueixen sent els motors de la recuperació dels preus amb mitjanes d'increments del 6,8% i del 5,9%, respectivament. De fet, aquest augment del 5,9% als grans centres urbans de l'Estat suposa un moderació de l'evolució dels preus que a l'octubre recollia increments del 7,3%.

Sense apuntar la causa, Jorge Ripoll, director del servei d'estudis de Tinsa, subratlla que ''l'evolució dels preus a Catalunya ha experimentat al novembre un fre com a conseqüència de la situació política'' i a ''l'espera de la cita electoral'' del 21-D.

L'informe IMIE General i Grans Mercats és de caràcter mensual i no desagrega el comportament de l'evolució dels preus dels pisos ni per ciutats ni per comunitats autònomes. Serà en l'informe del quart trimestre que es publicarà a finals d'aquest mes de desembre quan es pugui concretar quin impacte ha tingut la crisi política catalana en l'evolució dels preus del sector de l'habitatge. L'índex Tinsa es calcula a partir de les taxacions dels habitatges acabats i recull, mes rere mes la variació anual del valor del metre quadrat d'un immoble amb una classificació que té en compte les capitals i les grans ciutats, les àrees metropolitanes, la costa Mediterrània, les illes Balears i Canàries i la resta de municipis. 

Més informació
El 'home sharing' busca un marc legal on allotjar-se
La bombolla immobiliària s'instal·la als centres de Madrid i Barcelona
Habitatge assequible: una missió imposible?
L'immobiliari brinda sense bombolles
Avui et destaquem
El més llegit