Quin és l'impacte econòmic dels viatgers en habitatge d’ús turístic a Catalunya?

El 2022, la xifra va assolir els 2.649,9 milions d'euros en un context on el 49,1% dels viatgers opta per pernoctar en un habitatge d'ús turístic abans que un hotel o aparthotel

Un habitatge d'ús turístic de les comarques gironines | ACN Un habitatge d'ús turístic de les comarques gironines | ACN

L’impacte econòmic dels viatgers espanyols en habitatge d’ús turístic a Catalunya va ascendir a 2.649,9 milions d’euros en 2022. El 49,1% dels viatgers opta per pernoctar en un habitatge d'ús turístic després de comparar-ho amb altres tipus d'allotjament com a hotels o aparthotels. De fet, un 42,1% dels usuaris busca allotjament, única i directament, en aquesta modalitat. Es tracta d'alguna de les conclusions que revela l'Observatori de l'habitatge d'ús turístic a Catalunya 2022 presentat avui al Cercle d’Economia.

L'estudi, elaborat per l'Institut Multidisciplinari de l'Empresa - Universitat de Salamanca amb el suport de Federatur i Fevitur, també revela que l'ús dels habitatges d'ús turístic va en augment: el 2022 es van utilitzar una mitjana de 3,5 vegades per persona a l'any, mentre que el 2019 la xifra era d'1,23. La intenció dels viatgers d'allotjar-se en aquestes també augmenta, passant d'un 69,6% en 2019 a un 84,1% en 2022. La reserva mitjana dels habitatges d'ús turístic a Catalunya en 2022 va ser de 5,2 nits per a 3,8 persones.

La reserva mitjana dels habitatges d'ús turístic a Catalunya en 2022 va ser de 5,2 nits per a 3,8 persones

Un turisme de proximitat

Una altra de les conclusions que s'extreuen de l'informe és que el turisme d'aquests tipus d'allotjaments és familiar i practica el turisme de proximitat. La meitat dels seus usuaris, concretament un 53,9% prové de Catalunya.

Més info: Les comarques gironines concentren el 44% dels habitatges d'ús turístic

Així mateix, un 75,3% dels enquestats indica haver realitzat l'estada en família o en parella, mentre que un 17,6% ho ha fet amb amics, i un 7,1% indica altres cercles de convivència. Una dada curiosa és que el tram d'edat que més utilitza aquest tipus d'allotjament és el que va de 55 a 64 anys (22,7%), sent els homes més propensos que les dones.

En ser preguntats per la motivació de l'estada, les dues principals respostes són “gaudir de la naturalesa o el camp” (23,7%) i “anar a la platja” (22,4%), seguit dels qui busquen “conèixer ciutats o patrimoni històric” (18,9%). Així, un 54,7% va triar els habitatges d'ús turístic en el període de l'any comprès entre els mesos de maig i agost. Igualment, els factors que tenen més pes en la decisió de l'allotjament són el preu i la ubicació, amb una puntuació tots dos factors de 4,5 sobre 5.

Més informació
Incertesa d'ús turístic
Un nou web per consultar si un habitatge d'ús turístic és legal
El Govern regularà tots els habitatges d'ús turístic
Avui et destaquem
El més llegit