Augmenta la compravenda d'habitatges després de 4 mesos de descensos

L'increment d'un 9% trenca quatre mesos consecutius de descensos

L'increment d'un 9% trenca quatre mesos consecutius de descensos | iStock L'increment d'un 9% trenca quatre mesos consecutius de descensos | iStock

Catalunya va tancar el mes d’octubre amb 7.274 operacions de compravenda d’habitatges. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, aquesta xifra representa un increment d’un 9% respecte del mes de setembre i trenca quatre mesos consecutius de descensos. Del total, 1.231 habitatges eren nous i 6.043 de segona mà, mentre que 6.680 eren lliures i 594 protegits. Al conjunt de l'Estat, va tenir lloc una situació similar, amb un descens de l'11,1% en comparació l'octubre del 2022 però un increment del 4,1% en relació amb el setembre.

El 28% de les ofertes de lloguer a Barcelona són de temporada al tancament del tercer trimestre, ja que és l'opció que molts propietaris escullen per no haver d'acollir-se a la Llei d'habitatge, un percentatge que es troba per sobre d'altres capitals com Madrid (11%) i per sota Sant Sebastià (32%). El portal immobiliari Idealista assenyala que l'oferta de lloguer permanent s'ha reduït un 12% a la capital catalana mentre que els preus han augmentat un 14,4%. D'altra banda, Idealista pronostica que l'Euríbor no començarà a caure fins a la segona meitat del 2024 "en el millor dels escenaris" i considera que les famílies haurien de planificar la seva economia pensant que les quotes hipotecàries no cauran fins al 2025 com a mínim.

El nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges es va desplomar un 31,8% a Catalunya al setembre en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons dades provisionals de l'Estadística sobre Hipoteques de l'INE. En concret, es van signar 5.291 hipoteques, la xifra més baixa des del 2020 però per sobre el 2019 (3.734). El capital subscrit va ser de 871 milions d'euros, un 32,8% anual menys, i l'import mitjà per hipoteca es va situar en els 164.619 euros, un 1,5% menys. Al conjunt de l'Estat, també es va produir un descens, del 29,6% en comparació el setembre del 2022, fins a les 31.054 hipoteques, en un context marcat pels alts tipus d'interès i un Euríbor al voltant del 4%.

Més informació
Andorra "es posa les piles" amb un pla d'actuació per a l'habitatge
Salten les alarmes: l'habitatge impossible d'Andorra
El 28% d'ofertes de lloguer a Barcelona són de temporada per esquivar la Llei de l'habitatge
Avui et destaquem
El més llegit