El 28% d'ofertes de lloguer a Barcelona són de temporada per esquivar la Llei de l'habitatge

Així ho apunta Idealista, que adverteix que l'Euribor començaria a caure fins a la segona meitat del 2024

L'oferta de lloguer permanent s'ha reduït un 12% a Barcelona | ACN L'oferta de lloguer permanent s'ha reduït un 12% a Barcelona | ACN

El 28% de les ofertes de lloguer a Barcelona són de temporada al tancament del tercer trimestre ja que és l'opció que molts propietaris escullen per no haver d'acollir-se a la Llei d'habitatge, un percentatge que es troba per sobre d'altres capitals com Madrid (11%) i per sota Sant Sebastià (32%), segons Idealista. El portal immobiliari assenyala que l'oferta de lloguer permanent s'ha reduït un 12% a la capital catalana mentre que els preus han augmentat un 14,4%.

D'altra banda, Idealista pronostica que l'Euribor no començarà a caure fins a la segona meitat del 2024 "en el millor dels escenaris" i considera que les famílies haurien de planificar la seva economia pensant que les quotes hipotecàries no cauran fins al 2025 com a mínim.

Més info: La necessitat del contracte d’habitatge d’ús temporal

Les conseqüències de la Llei de l'habitatge

En l'Anàlisi del mercat immobiliari del 2023 i previsions per al 2024, Idealista posa el focus en les conseqüències de la Llei de l'habitatge, que segons el portal immobiliari "ha enfonsat l'oferta" i ha fet que els preus hagin seguit pujant "amb força", amb un transvasament del lloguer tradicional cap al lloguer de temporada que dificulta l'accés de les famílies a l'habitatge, "sobretot quan hi ha menors".

L'oferta de lloguer permanent s'ha reduït un 12% a Barcelona mentre que els preus han augmentat un 14,4%

Per això, Idealista considera que la llei segueix sent el "gran problema de les famílies espanyoles" ja que el mercat s'ha vist reduït "a nivells mai vistos en la darrera dècada". Els preus han pujat un 14,4% en el cas de Barcelona, mentre s'ha reduït un 12% l'oferta, uns percentatges que s'eleven fins al 26% en el cas de Madrid i el 23% en el cas de Màlaga.

En aquest escenari, la tendència dels propietaris ha estat posar els seus habitatges en el mercat de temporada, una opció que ha disposa el 10% de l'oferta a tot l'Estat -el 28% a Barcelona- i que ha experimentat un creixement del 40% en el darrer any.

Increments més moderats i propers a la inflació

En el mercat de venda, Idealista constata que en mercats com els de Barcelona i Madrid s'han arribat nivells "molt elevats" i que la tendència pot portar cap a increments més moderats i propers a la inflació. Segons el portal immobiliari, la demanda s'ha traslladat als suburbis i l'impacte de la pujada de tipus "està sent menor a l'esperat".

Més info: La nova llei de l'habitatge expulsarà més de 30.000 habitatges del mercat de lloguer de Catalunya

D'altra banda, l'anàlisi recull que la meitat de les operacions s'estan tancant sense hipoteca i que més de la meitat de les persones que busquen un habitatge per comprar ja en té una altra de propietat i això facilita les operacions, afirma.

Més informació
L'avenç de les eleccions generals posa en dubte la viabilitat de la llei de l'habitatge
Advertència de propietaris i immobiliàries: la nova llei de l’habitatge desincentiva
El Sindicat de Llogateres exigeix una millora de la llei estatal d'habitatge
Avui et destaquem
El més llegit