Hisenda sempre guanya a la Loteria

Els inspectors del GESTHA recorden que el Govern espanyol ha consolidat que els premis superiors a 2.500 euros estan gravats al 20% tot i ser una mesura temporal

Aquest dijous se celebra el sorteig de Loteria de Nadal i una pluja de milions està esperant els agraciats. Però no tot seran flors i violes, ja que des del 2013, els premis superiors a 2.500 euros estan gravats al 20%, una mesura que el ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro va anunciar com a temporal però que a hores d'ara s'ha consolidat.

Enguany les arques públiques repeteixen com a guanyadores fixes en el sorteig, pel qual recaptaran 194,2 milions d'euros en cas es venguin tots els dècims premiats. Una quantitat que suposa un 4,2% més que l'any passat, ja que Loterías y Apuestas del Estado (SELAE) repartirà un total de 2.310 milions d'euros, 70 milions més que el 2015, si aconsegueix vendre tots els dècims.

 


Per tant, els agraciats amb el màxim guardó, que reparteix 400.000 euros per cada dècim premiat, hauran de compartir amb Hisenda 79.500 euros, mentre que els receptors del segon premi -125.000 euros per dècim- li cediran 24.500 euros. Per últim, els guanyadors del tercer premi -que aconseguiran un total de 50.000 euros per dècim-, cediran a l'Agència Tributària un total de 9.500 euros.

El nadalenc és el sorteig per excel·lència per a Loterías y Apuestas del Estado, ja que ostenta el liderat absolut de vendes anuals de l'organisme públic, amb el 29,4% del total de la recaptació anual. En conseqüència, el Nadal també és l'època en la qual Hisenda recapta més pel gravamen als premis de Loteria superiors a 2.500 euros.

Cal recordar que Loterías y Apuestas del Estado realitza directament la retenció d'aquests premis en cobrar-los, de manera que els agraciats rebran l'import amb l'impost ja descomptat i només hauran d'anotar el premi en la Declaració de la Renda, amb un gravamen especial que és exactament del mateix import que la retenció descomptada en cobrar-ho. Per aquesta raó, declarar el premi no tindrà cap impacte en l'IRPF, excepte afegir en la seva Declaració els rendiments que els generi, com a interessos bancaris.

Ara bé, com la quantia del premi no s'inclou a la base general ni en la de l'estalvi de l'IRPF, els premiats no es veuran afectats a l'hora de demanar beques, prestacions d'assistència o qualsevol altra ajuda pública que depengui dels ingressos i no del patrimoni. Igualment, els saldos bancaris o el dret de cobrament del premi a 31 de desembre del 2016 poden determinar l'obligació de presentar la declaració de l'Impost de Patrimoni si el valor net dels béns individuals supera els 700.000 euros.

Qui comparteix el premi, comparteix tributació
D'altra banda, és important recordar que els qui comparteixin un premi que excedeixi dels 2.500 euros també hauran de cedir a Hisenda el 20% de la seva participació, encara que aquesta sigui inferior a aquesta xifra, doncs l'impost s'exigeix al premi, independentment de com i quant estigui participat.

En canvi, si una persona que obté un premi gran vol regalar un pessic a familiars o amics, les arques públiques es veuran doblement premiades, doncs el beneficiari de la donació haurà de tributar aquest regal per l'Impost de Successions i Donacions.
Avui et destaquem
El més llegit