L'Ibex 35 es desploma més d'un 7% pel coronavirus i la guerra del petroli

Totes les borses europees registren pèrdues d'entre el 7 i el 8% mentre el petroli s'enfonsa

Les pantalles de la Borsa de Barcelona | ACN Les pantalles de la Borsa de Barcelona | ACN

L'Ibex 35 ha caigut als seus nivells més baixos des del 2016 després de perdre gairebé un 8% aquest dilluns i tancar en els 7.735 punts per culpa de la incertesa derivada del coronavirus i la lluita pel petroli. La caiguda lliure a la borsa de Madrid és similar a l'experimentada a la resta de parquets europeus: el CAC 40 de París ha perdut un 8,39%, el DAX alemany un 7,94%, i el FTSE 100 ha reculat un 7,25%. Els índex europeus Eurofirst 300 i Euro Stoxx han caigut un 7,13% i un 8,45%, respectivament. El preu del petroli ha caigut un 20,59%.

Més info: El coronavirus colpeja l'Ibex 35

Pel que fa a les empreses de l'Íbex, les pèrdues les han liderat bancs i petroleres, començant per Banc Sabadell, que ha baixat un 15,80% fins als 0,586 euros per títol. Repsol ha estat la segona firma amb la caiguda més acusada, concretament un 15,13% que ha deixat les seves accions en 8,15 euros.

Altres pèrdues de consideració han estat les del BBVA, un 13,21%; les del Santander, un 11,97%; les de l'asseguradora Mapfre, un 11%; les de Bankinter, un 10,41%, o les de Telefónica, un 9,8%.

En l'àmbit europeu destaquen les baixades de la borsa italiana, que ha caigut un 11%. La de l'Íbex 35, de prop del 8%, no es registrava des del Brexit.

Un fet que ha influït sobremanera en aquests resultats ha estat la guerra de preus del cru, desencadenada per les pressió de l'Aràbia Saudita a Rússia perquè reduís la producció i a la negativa de Rússia a sotmetre's a cotilles externes. La premsa especialitzada afirma que la caiguda que ha experimentat avui el petroli no es vivia des de fa 29 anys.

En tot cas, la jornada negra d'avui s'afegeix a les que hi ha hagut als darrers dies a causa del coronavirus, que té abast mundial. El Dow Jones nord-americà queia a les set de la tarda més d'un 7%, després de tancar durant un quart d'hora la cotització a l'inici de la jornada per la previsió de volatilitat extrema.

Més informació
Alimentària i Hostelco, ajornades fins al setembre pel coronavirus
Les empreses hauran de tancar si hi ha risc de coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit