
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha avançat que el Govern està treballant en un Pla d'Infraestructures del Transport de Catalunya 2025-2050 amb l'objectiu de "transformar" la mobilitat del país i preparar-se per a la Catalunya dels 10 milions d’habitants. Així ho ha dit al ple monogràfic sobre infraestructures que arranca dimarts al Parlament.
Un pla que inclou projectes "estratègics" com la connexió intermodal ferroviària i viària de la B-40, l'Eix Transversal – que ha de connectar Lleida i Girona-, el desdoblament de la ruta Tarragona-Lleida-Saragossa, tramvies regionals i més busos interurbans. Illa ha admès que les infraestructures són "insuficients" en alguns àmbits, però ha defensat que s'estan "transformant".
El pla integral “articularà i potenciarà” els àmbits econòmics del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre, de les Terres de Ponent i de la Catalunya Central i fugirà del creixement centralitzat en àrees metropolitanes per anar cap a un model de “constel·lació”.
Aquesta planificació parteix de la “premissa de mirar endavant i no endarrere” i d’assumir l’increment de població del 2050, que es preveu de 2 milions de persones
Aquesta planificació parteix de la “premissa de mirar endavant i no endarrere” i d’assumir l’increment de població del 2050, que es preveu de 2 milions de persones. “Tenim unes infraestructures construïdes per un país de 6 milions quan a Catalunya ja som 8 milions i creixent. És obvi que en alguns àmbits tenim infraestructures insuficients”, ha dit Illa en la intervenció inicial del ple monogràfic, que s'allargarà fins dijous.
En la mateixa línia, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha coincidit a dir que la societat catalana “demana una nova política ferroviària des de fa dècades” per assumir el creixement de població que s’allunya progressivament de l’àrea metropolitana, tal com s’ha detectat a les ciutats d’entre 25 i 60 quilòmetres de Barcelona, que han experimentat un increment de residents del 51%.
El Govern vol impulsar l’Eix Transversal ferroviari que ha d’unir Lleida i Girona, passant per Cervera, Igualada o Manresa i les línies orbitals ferroviàries que han de trencar la configuració radial de la xarxa, amb ramals entre Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès; entre Martorell i Terrassa; i entre Sabadell i Granollers i Granollers Mataró.
A més, l’Executiu estudiarà la viabilitat dels tramvies regionals entre Girona i Banyoles, entre Tortosa i l’Aldea i entre la Seu d’Urgell i Sant Julià de Loira (Andorra), unes infraestructures que ara mateix no serien rendibles, però que ho podrien ser en la Catalunya del 2050, quan s’espera que la població arribi als 10 milions. També és prioritari el tramvia del Camp de Tarragona, que està més avançat i que iniciarà les obres de primer tram entre Cambrils i Vila-Seca a finals de 2025 amb un cost de 244,9 milions d’euros.
Illa també ha defensat la creació de la nova empresa mixta Rodalies de Catalunya serà la futura operadora del servei de rodalies
Illa també ha defensat la creació de la nova empresa mixta Rodalies de Catalunya serà la futura operadora del servei de rodalies i regionals i que es construirà durant el mes de juliol.
La xarxa ferroviària haurà d’estar complementada amb millores en el sistema de busos interurbans, especialment en els corredors ràpids, com ara el de Salt-Girona, Terrassa-Sabadell, Blanes-Lloret o Riera de Caldes-Palau-Solità i Plegamans.
En aquest àmbit, Paneque, ha assegurat que s’està redactant un “nou model més eficient” per a les noves concessions que es tancaran quan s’acabi l’actual contracte, el 2028. El Govern està estudiant ampliar els contractes de les línies que han hagut d’incrementar notablement freqüències -que en alguns casos pràcticament s’han duplicat- per l’increment d’usuaris perquè les empreses puguin amortitzar les inversions.
En l’àmbit viari, també han destacat el desdoblament de la C-55 al Bages, l'ampliació de la C-16 entre Berga i Bagà, la millora de l'Eix Pirinenc N-260, DEL corredor de la B-224 i un nou tram de l'Eix de Comiols; així com els la millora de la connectivitat entre l'AP-2 i l'AP-7. També s'optarà per a la Variant de les Preses i d'Olot o la de Sant Feliu de Codines.
El Govern també ha situat com a prioritat l’ampliació de Port de Barcelona, que ha de rebre una inversió estimada de 1.150 milions d’euros per a projectes com ara els nous accessos viaris i ferroviaris i el sistema de subministrament d’energia OPS, i del Port de Tarragona, de 195,3 milions d’euros per crear vials d’accés a la Zona d’Activitats Logístiques o la construcció d’una terminal intermodal de 150.000 metres quadrats a la zona de Guadalajara.
Tot i les crítiques de l’oposició, Illa ha defensat que els nivells d’execució d’obres de mobilitat, energia i recursos hidràulics es troben en "nivells inèdits" amb una inversió pública mobilitzada amb més de 20.000 milions d’euros. “Les grans infraestructures no milloren amb la confrontació amb altres Governs sinó amb l’exigència mútua”, ha reblat el cap de l’Executiu.