La immunitat cel·lular, clau en la lluita contra la covid-19

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa estudia la resposta immunitària de les persones que superen el virus sense generar anticossos

Julia García Prado, investigadora principal de l'estudi que demostra que la immunitat cel·lular és clau per lluitar contra la covid 19 | Cedida Julia García Prado, investigadora principal de l'estudi que demostra que la immunitat cel·lular és clau per lluitar contra la covid 19 | Cedida

La immunitat cel·lular ajuda a evitar la severitat de la covid-19. Un estudi realitzat per l'Institut de Recerca de la Sida IrisCaixa ha estudiat la diferència de resposta de les persones que superen el coronavirus perquè han generat anticossos i les que no. Això ha permès concloure que les cèl·lules T del sistema immunitari són molt eficaces, ja que amb poques n’hi ha prou per evitar la severitat de la malaltia, i són capaces de reconèixer proteïnes tant de l’exterior com de l’interior del virus.

Les mostres preses a l'Hospital Germans Trias i Pujol i les conclusions que se n'han extret serviran també de guia per a futures vacunes. El més comú és avaluar la resposta immunitària del pacient en funció dels seus anticossos, i no en base a la resposta cel·lular. “Això pot generar confusió per a les persones a les quals no se’ls troben anticossos contra el SARS-CoV-2 tot i haver estat vacunades o haver passat la covid-19”, explica Julia García-Prado, investigadora principal a IrsiCaixa i directora científica de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

El cos té cèl·lules T de reserva que, quan entren en contacte amb el virus, passen per un procés de maduració que els permet detectar i matar les cèl·lules infectades. “En les persones sense anticossos, veiem menys quantitat de cèl·lules madures”, explica Athina Kilpeläinen, investigadora postdoctoral a IrsiCaixa i primera autora de l’article. “Sembla que aquestes persones necessitarien poques cèl·lules per combatre el virus. Podríem dir que, en aquest cas, la qualitat de la resposta immunitària passa per davant de la quantitat”.

Aquesta resposta ràpida i eficaç permetria que el sistema immunitari recuperi ràpidament l’estat de repòs. “Si el cos es manté permanentment en estat d’alarma, el sistema immunitari pot esgotar-se i pot provocar un excés d’inflamació perjudicial per al pacient, com observem en els casos de persones hospitalitzades per covid-19”, afegeix. 

Més informació
Les startups de salut marquen una inversió rècord l'any de la covid-19
Hipra, la vacuna catalana
Avui et destaquem
El més llegit