Catalunya, com a regió industrialitzada i exportadora, pateix per la inestabilitat als mercats exteriors
Catalunya, com a regió industrialitzada i exportadora, pateix per la inestabilitat als mercats exteriors

La indústria catalana creix un 1,9% al març

L'Índex de producció industrial anual cau al conjunt de l'Estat espanyol un 1,2%

L'Índex de producció industrial (IPI) a Catalunya ha pujat un 1,9% al març respecte al mateix mes del 2018, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'indicador puja en tots els sectors i és el de l'energia el que registra un major increment, amb un 3,5%. El de béns no durador han augmentat un 2,5%, el de béns de consum un 2,4%, el de béns d'equip un 1,7%, el d'intermedis un 1,1% i els béns de consum duradors un 0,6%. Així, la indústria catalana segueix recuperant-se després de tancar l'any 2018 en negatiu. A escala estatal, l'IPI ha baixat un 1,2% si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari i un 0,1% sense aquesta correcció.

A l'Estat l'IPI baixa un 0,1% sense correccions i un 1,2% si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari

Amb la reculada interanual del mes de març, la producció industrial torna a taxes negatives després d'haver augmentat un 0,1% al febrer a Espanya. Per sectors industrials, la producció ha baixat en energia (-9,6%), béns de consum durador (-1,7%) i béns de consum no durador (-1,4%), mentre que va pujar en béns d'equip (+4,7%) i béns intermedis (+3,7%).

Un cop corregits els efectes estacionals i de calendari, la producció industrial descendeix un 3,1% en comparació amb el mes de març del 2018, taxa 2,9 punts inferior a la del febrer. Els índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari també han presentat taxes anuals negatives en energia (-9,9%), béns de consum durador (-5,8%) i béns de consum no durador (-2,1%). Per contra, la producció va augmentar en béns d'equip (+0,5%) i en béns intermedis (+0,4%).

En taxa mensual (març sobre febrer), la producció industrial s'ha enfonsat un 1,2% en eliminar els efectes estacionals i de calendari, en contrast amb el descens mensual de l'1% que es va experimentar al febrer i l'augment de l'1,7% d'un any abans.

Tots els sectors han presentat caigudes mensuals en la producció menys els béns intermedis, que la van elevar un 0,2%. Els béns de consum durador es van anotar el descens més destacat, un 2,7%, seguit dels béns de consum no durador (-1,4%), l'energia (-1,4%) i els béns d'equip (-0,8%).

Més informació
Indústria i construcció estiren del PIB, que creix un 0,7% fins al març
La xifra de negocis de la indústria a Balears creix un 5,6%
La Indústria 4.0 aterra a la realitat
Avui et destaquem
El més llegit