La indústria 4.0 aterra a la realitat a la fira Advanced Factories
La indústria 4.0 aterra a la realitat a la fira Advanced Factories

La Indústria 4.0 aterra a la realitat

L'Advanced Factories reuneix més de 300 companyies per mostrar com la nova era industrial ha passat la fase teòrica per convertir-se en una oportunitat real per a les empreses

De tant parlar-ne, la Indústria 4.0 ha corregut el risc de ser una aspiració utòpica més que una realitat. El nivell d'implantació de solucions digitals en entorns industrials és encara baix i l'objectiu de crear plantes de producció 100% connectades segueix sent llunyà per a la majoria de companyies. L'informe Digital Champions, de PwC, indica que només el 5% de les empreses espanyoles són a l'avantguarda de la Indústria 4.0 i la digitalització, mentre que un 68% són en una fase mitjana i un 32% en una etapa avançada del procés. Però l'aparició de noves solucions tecnològiques connectades i l'abaratiment dels preus obren la porta a què aquesta nova era industrial aterri de la teoria a la realitat. La fira Advanced Factories, que se celebra aquesta setmana al CCIB de Barcelona, es fixa precisament aquest objectiu: mostrar solucions digitals i connectades reals que ja estan canviant la forma de treballar de moltes empreses.

Més info: El tercer Advanced Factories “arrela” a Barcelona

"A Espanya hi ha un 35% d'empreses que no veuen clar poder aplicar els principis de la Indústria 4.0, però hem de mirar el 65% de companyies que ja estan actuant, perquè seran les que sobreviuran", analitza el director de la fira, Albert Planas, que indica algunes de les millores que estan portant la hiperconnectivitat al terreny de la realitat i que es podran veure a Advanced Factories. "Fins ara, quan una empresa pensava a muntar una nova línia de producció digital instal·lava robots i feia proves per anar millorant els processos. Avui la inversió és molt menor, ja que es poden fer simulacions digitals del que serà la línia de producció física a través de la realitat augmentada, detectar colls d'ampolla i optimitzar la productivitat al màxim abans d'implantar-ho físicament".

Planas: "A Espanya hi ha un 35% d'empreses que no veuen clar poder aplicar els principis de la Indústria 4.0, però hem de mirar el 65% de companyies que ja estan actuant, perquè seran les que sobreviuran"

Planas destaca també els sistemes de robòtica avançada, integrats a través de la Internet de les Coses (IoT) per a la gestió de dades. "Aquests robots no només eliminen els defectes de fabricació, amb la millora en productivitat que això significa, sinó que acumulen dades interconnectades per, per exemple, fer un manteniment predictiu de la màquina". És el cas del fabricant de rentadores industrials Girbau, que han incorporat un sistema IoT a totes les seves màquines perquè enviïn dades des de qualsevol punt del món en temps real per detectar quan es produeixen errors i avisar a l'usuari abans que l'element es faci malbé.

El desplegament futur del 5G també promet accelerar la implantació de la Indústria 4.0. Més enllà de fer realitat innovacions conegudes, com el cotxe automàtic o la cirurgia remota, Planas preveu que la nova generació de tecnologies mòbils permetrà una gestió empresarial integral a distància. "Podrem estar en un despatx del 22@ i controlar en temps real l'activitat de centres de producció a la Xina i al Brasil; així, si arriba un nou encàrrec, podem veure quina fàbrica té més capacitat de producció i decidir cap a on desviar la feina".

L'Advanced Factories reunirà 300 empreses que mostraran com aquestes solucions ja no són només propostes teòriques, sinó realitats en funcionament en entorns industrials. Aquests són alguns exemples.

Big data per a la gestió empresarial

La integració de robots en plantes de producció no només permet reduir els errors de fabricació pràcticament a zero, sinó que és també una oportunitat per generar dades que obren noves oportunitats en la prevenció d'errors, identificació de taps productius i gestió empresarial. És en aquest darrer àmbit en què es mou KUKA Connect.

La solució de KUKA recopila totes les dades que generen els seus robots a través del núvol i l'organitza en informació intel·ligent en temps real. L'aplicació ofereix estadístiques de producció, manteniment i elements connectats que tenen com a objectiu facilitar la presa de decisions empresarials.

Intel·ligència artificial i producció continua

Un dels expositors destacats al proper Advanced Factories serà Infaimon, l'empresa especialitzada en robòtica i solucions de visió artificial i anàlisi d'imatges. Durant fira, la companyia presentarà l'InPicker, un sistema robòtic guiat per visió 3D que permet la identificació de peces amb formes complexes.

"Podrem estar en un despatx del 22@ i controlar en temps real l'activitat de centres de producció a la Xina i al Brasil; així, si arriba un nou encàrrec, podem veure quina fàbrica té més capacitat de producció i decidir cap a on desviar la feina"

El software de l'empresa permet als robots identificar i extreure tota mena de capses i elements, diferenciar-los segons les seves característiques, classificar-los i apilar-los correctament.

L'aplicació ja està en funcionament en molts entorns industrials, demostrant la seva capacitat per descarregar contenidors industrials sense error i amb una producció continua, el que suposa un avantatge per a les empreses que funcionen les 24 hores del dia.

Automatització de l'emmagatzematge

Planas preveu que la Indústria 4.0 farà que les màquines s'encarreguin de les feines mecàniques i físiques, mentre que les persones passaran a ser gestor de les dades generades per aquestes mateixes màquines. I això és el que proposa Humaster amb el seu nou sistema d'emmagatzematge automàtic.

Aquesta nova tecnologia ofereix una alternativa als carretons elevadors per l'emmagatzematge en alçada i en passadissos molt estrets sense necessitat d'operador. Aquesta maquinària intel·ligent treballa en espais d'1,30 metres d'amplada i amb alçades de més de 10 metres, amb una capacitat de càrrega de fins a 3 tones.

L'automatització del treball elimina el risc d'incidents en aquest procés industrial, mentre que la capacitat de càrrega redueix el cost de treball per unitat emmagatzemada.

Blockchain contra el pirateig

La tecnologia blockchain ha impactat en força en àmbits com la banca o l'energia i promet fer-ho de la mateixa manera en la indústria. SigneBlock i Hexa Enginyers presentaran a Advanced Factores el seu sistema de traçabilitat i transparència a través de la cadena de blocs.

La tecnologia permet seguir amb exactitud cada fase de la cadena de subministrament pel qual passa un producte, des del seu origen fins al punt de venda, amb la finalitat de garantir la privacitat dels productors i, sobretot, eliminar el perill de falsificació.

"La cadena de blocs garanteix la integritat de les dades, la possibilitat de prendre decisions en temps reals, millorar el rendiment i la seguretat", explica el CEO d'Hexa, Jose María Guillén.

El sistema s'ha aplicat amb èxit en indústries com l'alimentació, energia, medi ambient, mobilitat, infraestructures i farmàcia, un sector on en alguns països les ràtios de falsificació de medicaments pot arribar a ser del 20%.

Indústria 4.0 per la millora sanitària

El desenvolupament de solucions 4.0 no només té un impacte en entorns purament industrials. Renishaw mostrarà a Advanced Factories els resultats del seu dispositiu per la dosificació d'un nou medicament contra el Parkinson.

La peça de titani, que ha estat testada en 42 pacients, s'implanta a través d'un robot quirúrgic per sobre de la pell del darrere de l'orella, juntament amb els quatre catèters connectats al cervell per a la dosificació del medicament.

Els resultats mostren resultats positius en la neuro-reconstrucció de persones amb Parkinson i obre noves oportunitats per al tractament experimental d'altres malalties neurodegeneratives i tumors cerebrals.

Més informació
Indústria 4.0 s'escriu en alemany
Avui et destaquem
El més llegit