La indústria del videojoc a Catalunya ha anat saltant pantalles molt ràpidament fins a convertir-se en un dels sectors econòmics amb més futur del país.
Les primeres iniciatives d’aquesta indústria van sorgir als anys vuitanta i, avui en dia, a Catalunya ja hi ha 167 estudis de videojocs que donen feina a 3.381 professionals. La facturació anual d’aquest sector ronda els 500 milions d’euros i té unes perspectives de creixement del 10% per a l’any 2023. A més, la indústria catalana del videojoc no tan sols lidera el sector a Espanya —representa el 51% del total de tot l’Estat—, sinó que s’ha convertit en un dels territoris capdavanters d’Europa.
L'exposició "Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya" serveix per fer una aturada per reflexionar i fer un cas d'èxit del sector al país
Barcelona és un referent internacional en la creació de jocs de mòbil, juntament amb altres ciutats europees, com ara Londres, Berlín, París i Hèlsinki. Només en el darrer any, diverses empreses multinacionals de videojocs han obert oficines a la capital catalana o han comprat empreses locals per incorporar-les als seus grups. És el cas de Smilegate, FunPlus, Bandai Namco i Activision.
Davant aquest panorama, s’imposa fer una aturada per reflexionar i fer una radiografia d’aquest cas d’èxit. Aquest és l’objectiu de l’exposició “Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya”, que es pot veure al Palau Robert de Barcelona fins al 4 de setembre.
La mostra, que és gratuïta com totes les que es proposen a Palau Robert, l’ha organitzada la Direcció General de Difusió de la Generalitat i té com a comissaris a tres periodistes especialitzats en videojocs i en aquesta indústria cultural: Joan B. Galí, Albert García López i Marc Angrill Jordà.
L’exposició vol posar en valor tots els satèl·lits que giren al voltant de l’univers videojoc: l’entreteniment, naturalment, però també la creació artística, l’economia i les finances, els estudis universitaris i els cicles formatius, la indústria, la tecnologia i tants altres aspectes socioculturals que en fan un entorn extremadament engrescador i clau per al país.
Quins són els perfils professionals que hi ha darrere d’aquestes obres interactives? A Catalunya hi ha més artistes visuals, animadors, enginyers de so, guionistes? Quines diferències hi ha entre les desenvolupadores “Triple A” i les anomenades “indie”? Aquestes preguntes i d’altres tenen resposta per al visitant de la mostra del Palau Robert.
Artefacte cultural
“Nova Pantalla” vol reivindicar el videojoc com a artefacte cultural d’interès artístic, per això, entre els seus continguts compta amb un espectacular i evocador vídeo immersiu creat expressament per a l’ocasió, una obra que introdueix els visitants dins dels mateixos videojocs.
Tractant-se de videojocs, és clar, l’exposició no podia renunciar a ser lúdica, a més de didàctica i interactiva. Així, els seus visitants estan convidats a endinsar-se en aquest món a través d’instal·lacions immersives, continguts interactius i... jocs. A la part final, es pot jugar als videojocs protagonistes de l’exposició.
Gènere i llengua
A “Nova Pantalla” també s’aborden aspectes de la indústria del videojoc que encara tenen moltes pantalles a superar, com la qüestió del gènere o l’ús de la llengua catalana.
Encara avui existeix una gran desigualtat entre el nombre d’homes i de dones que treballen en la indústria del videojoc. A Catalunya, el nombre de dones que formen part del sector suposa només el 20 %. La xifra contrasta amb el percentatge de dones jugadores, que a Europa és actualment del 47 %.
“Nova Pantalla” parla del videojoc com a fet social que genera tota una comunitat al seu voltant
Pel que fa a la llengua, un 55 % dels videojocs desenvolupats a Catalunya incorporen el català. És una xifra que queda lluny dels idiomes predominants, que són l’anglès, amb un 98%, i el castellà, amb un 93%, però que continua pujant any rere any.
Amb tot, la llengua catalana té una presència escassa en els videojocs creats fora dels Països Catalans. Aconseguir que més produccions internacionals incorporin l’idioma és un important repte de futur.
Finalment, “Nova Pantalla” també parla del videojoc com a fet social que genera tota una comunitat al seu voltant. L’exposició explica les diferents manifestacions d’aquest diàleg entre els videojugadors, com poden ser els mitjans de comunicació, els creadors de contingut, les fires i les xarxes socials.
Per a més informació, podeu consultar el web: palaurobert.gencat.cat