La inflació continua a l'alça, assolint el 3,5%

L'indicador subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, baixa tres dècimes i se situa en el 5,8%

Un conductor posant benzina a la Jonquera | ACN Un conductor posant benzina a la Jonquera | ACN

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a l'Estat ha escalat nou dècimes durant el setembre i ha situat la seva variació interanual en el 3,5%, segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta del nivell més alt des de l'abril i suposa encadenar tres mesos de preus a l'alça. La pujada s'explica per l'encariment dels carburants i l'efecte base dels preus de l'electricitat.

L'indicador subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, ha baixat tres dècimes, fins al 5,8%. En aquest cas és el registre més baix des del juny de l'any passat. En comparació amb l'agost, els preus de consum han repuntat un 0,2%, segons l'indicador mensual.

En comparació amb l'agost, els preus de consum han repuntat un 0,2%

Cal tenir en compte que els preus es comparen amb el setembre del 2022, quan l'IPC es trobava en el 8,9%. Aleshores l'indicador mostrava una tendència a la baixa després dels rècords històrics de l'estiu per l'abaratiment dels preus de l'electricitat, el gas i els combustibles. En canvi, enguany aquests productes han provocat el repunt de la inflació.

El llindar del 5,5%

Pel que fa a l'IPC subjacent, que no té en compte els preus dels aliments no elaborats ni els productes energètics, ha baixat fins al 5,8% i encadena dos mesos consecutius de baixada, situant-se en el nivell més baix de l'últim any. Quan aquest indicador se situï per sota del 5,5%, el govern espanyol eliminarà la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics.

Més info: La inflació a l'eurozona manté la xifra més baixa des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna

L'INE publicarà a mitjan octubre les dades definitives de l'IPC del setembre, de manera que l'indicador pot patir lleugeres variacions a l'alça o a la baixa. Aleshores també es coneixeran les xifres per comunitats autònomes. A Catalunya, a l'agost la inflació va repuntar dues dècimes, fins al 2,5%.

Més informació
Espanya manté la tercera inflació més baixa d'Europa
El Banc Central Europeu, a la cruïlla entre inflació i creixement
La inflació a l'eurozona: mínims des de l'esclat de la guerra
Avui et destaquem
El més llegit