• Economia
  • La inflació a l'eurozona: mínims des de l'esclat de la guerra

La inflació a l'eurozona: mínims des de l'esclat de la guerra

L'indicador cau sis dècimes al juny i se situa en el 5,5%, malgrat que la taxa subjacent torna a incrementar-se una dècima, fins al 5,4%

La inflació a l'eurozona se situa en el 2,4% | ACN
La inflació a l'eurozona se situa en el 2,4% | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
30 de Juny de 2023

La inflació a l'eurozona durant el mes de juny ha caigut sis dècimes respecte al maig, registrant una taxa del 5,5%. Es tracta de la xifra més baixa des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna i el vuitè mes consecutiu en què l'índex tendeix a la baixa, segons les dades provisionals publicades aquest divendres per l'Eurostat.

 

De la mateixa manera que en els darrers mesos, el principal impulsor de la caiguda ha estat l'energia, que durant el juny s'ha abaratit un 5,6% en comparació amb l'any passat. Malgrat el descens general, la inflació subjacent -la que no té en compte els aliments no processats, l'alcohol i el tabac i l'energia- torna a incrementar-se una dècima, fins al 5,4%, i s'apropa al màxim històric registrat el març passat (5,7%).

L'energia durant el juny s'ha abaratit un 5,6% en comparació amb l'any passat

Els aliments, impulsors de la inflació

Un cop més, els aliments, l'alcohol i el tabac ha sigut l'apartat que ha registrat un increment de preus més elevat, de l'11,7% en termes interanuals. Si bé la taxa és vuit dècimes inferior respecte al maig, els aliments continuen sent els principals impulsors de la inflació. També s'encareixen els béns industrials en un 5,5% (tres dècimes menys que al maig) i els serveis en un 5,4% (quatre dècimes més).

 

Com ve sent habitual al llarg dels últims mesos, l'Eurostat identifica Espanya com un dels països de l'eurozona amb la inflació més baixa. Segons les dades provisionals, la taxa al juny s'ha situat en l'1,6%, més d'un punt per sota la registrada al maig (2,9%). Per la seva part, els preus en termes intermensuals s'han incrementat un 0,6%. Per sota l'Estat només apareix Luxemburg (1%) i Bèlgica (1,6%), mentre que a l'altre extrem apareixen països com Eslovàquia (11,3%), Estònia (9%) i Croàcia (8,3%).

L'atur a l'eurozona

Aquestes dades venen introduïdes amb les de l'atur, que ha registrat un nou mínim històric i es va situar en el 6,5% al maig. Segons les estimacions publicades aquest divendres per l'Eurostat, la zona euro va tancar el cinquè mes de l'any amb poc més d'11 milions de persones desocupades, 57.000 menys respecte a l'abril.

A l'Estat, la taxa va ser del 12,7%, la pitjor dels vint països que utilitzen la moneda única. Per altra banda, l'atur juvenil -la dels menors de 25 anys- es va mantenir en el 13,8%. En xifres absolutes, això es tradueix en 2,2 milions de joves sense feina, 11.000 més en comparació amb el mes anterior. Espanya també va presentar les pitjors dades d'atur juvenil a l'eurozona amb una taxa del 28,4%, una dècima més que a l'abril.

Per sexes, la desocupació femenina durant el mes de maig es va mantenir per sobre la masculina. En concret, l'atur entre les dones a l'eurozona va ser del 6,8% (una dècima menys), mentre que el dels homes es va situar en el 6,2% (estable respecte a l'abril).