La inflació de la zona de l'euro, en el màxim històric

Més de la meitat dels països de la UE registren pujades de preus de doble dígit

L'euro se situa en mínims des del febrer del 2002| iStock L'euro se situa en mínims des del febrer del 2002| iStock

La taxa d'inflació interanual de la zona euro se situa al juny en el 8,6%, enfront del 8,1% registrat al maig, fet que suposa l'encariment més gran dels preus a la regió de l'euro de tota la història. La xifra és més de quatre vegades la meta d'estabilitat de preus del 2% marcada pel Banc Central Europeu (BCE), segons ha confirmat l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.

Al conjunt de la Unió Europea (UE), l'escalada dels preus es va accelerar al juny al 9,6% des del 8,8% del mes anterior i molt per sobre del 2,2% registrat fa un any. Segons l'oficina estadística comunitària, la escalada imparable dels preus de la zona euro va respondre a la pujada interanual del 42% del preu de l'energia i l'increment interanual de l'11,2% del preu dels aliments frescos. En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar al juny al 4,9%, mentre que en deixar fora també l'efecte dels preus dels aliments frescos, l'alcohol i el tabac, la taxa d'inflació subjacent es va situar al 3,7%, una dècima per sota del rècord del 3,8% registrat al maig.

Entre els vint-i-set, la taxa d'inflació es va accelerar al juny a tots els països, excepte a Alemanya, on es va moderar al 8,2% des del 8,7%, i els Països Baixos, on va passar al 9,9% des del 10,2% del maig. Les pujades més importants es van registrar a Estònia (22%), Lituània (20,5%) i Letònia (19,2%), mentre que els augments menys forts van correspondre a Malta (6,1%), França (6,5%) i Finlàndia (8,1%).

A més dels tres països bàltics, dotze membres més de la UE van registrar pujades de preus de doble dígit, entre els quals destaquen Txèquia (16,6%), Bulgària (14,8%) i Polònia (14,2%), entre d'altres. En el cas d'Espanya, la taxa d'inflació harmonitzada es va situar al juny al 10%, davant del 8,5% del maig, i va ampliar el diferencial de preus desfavorable respecte de la mitjana de la zona de l'euro a 1,4 punts percentuals.

Més informació
La inflació, un impost amagat
Què podem fer per pal·liar la inflació?
La inflació a Espanya creixerà per sobre de la mitjana de la zona euro
Avui et destaquem
El més llegit