• Economia
  • Més informació sanitària, videotrucades i sèries: què fan els catalans a internet?

Més informació sanitària, videotrucades i sèries: què fan els catalans a internet?

La bretxa digital se situa en els 65 anys i, per primera vegada, un 100% de joves fan ús de la xarxa

Una noia utilitza internet a través d'un ordinador | iStock
Una noia utilitza internet a través d'un ordinador | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
27 d'Agost de 2021

La pandèmia ha canviat els hàbits dels ciutadans en molts aspectes, des de la vida social a la laboral. L'internet va prendre un paper central durant el confinament i el seu ús es va multiplicar, especialment pel que fa a les videotrucades, la recerca d'informació i les pel·lícules i sèries sota demanda. Així ho conclou la memòria del 2020 elaborada pel CTESC (Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya). En concret, el contacte amb els éssers estimats i companys de feina a través de trucades de veu o de vídeo va augmentar un 23,3%. Això vol dir que un 86,7% de la població en va fer ús. 

 

També destaca el creixement del 7,1% de la recerca d'informació a través de la xarxa, fins a arribar a un 88,3% dels catalans. Els temes que més han crescut en cerques són els relacionats amb la salut, que el context de pandèmia va fer créixer un 9,1%: un 74,5% dels internautes va fer alguna cerca sanitària. Altres increments rellevants es troben en els serveis de pel·lícules o sèries a través de plataformes digitals de pagament (un 20,8% més), seguits de la banca en línia i les xarxes socials (9,5% en tots dos casos) i la música en streaming (6,5%). 

Però el que més fan els catalans és enviar missatges de text, a través d'aplicacions com Whatsapp o Telegram. Segons l'estudi, un 95,8% de la població de Catalunya ho va fer en algun moment el 2020. Aquesta mitjana és superior a la que presenta el conjunt de la Unió Europea, amb un 78%. Pel que fa a les empreses, un dels usos d'internet que han augmentat més està relacionat amb les dades. Un 7,6% de les companyies catalanes de 10 o més treballadors fan anàlisi de big data. D'aquestes, un 7,7% n'ha venut o ha donat accés a dades pròpies. 

 

Un altre dels aspectes que analitza l'informe és la bretxa digital, que se situa en els 65 anys. Per primera vegada, un 100% dels joves -entre 16 i 34 anys- fan ús d'internet. Entre els 35 i els 64 anys, els percentatges segueixen essent superiors al 90%, però a partir d'aquesta edat, cau fins al 72,9%.