• Economia
  • Un informe d'Unauto assegura que l'eliminació de les VTC tindria un cost econòmic de 326 milions

Un informe d'Unauto assegura que l'eliminació de les VTC tindria un cost econòmic de 326 milions

El sector ha tornat a sortir al carrer per demanar a la Generalitat que no sigui "intransigent" ni "sectària"

    L'eliminació de les VTC tindria un cost de 326 milions per a Catalunya | ACN
    L'eliminació de les VTC tindria un cost de 326 milions per a Catalunya | ACN
    Redacció VIA Empresa | ACN
    19 de Maig de 2025

    Un informe d'Unauto assegura que l'eliminació de les VTC tindria un cost de 326 milions per a Catalunya si es té en compte la pèrdua d'uns 6.000 llocs de treball, salaris, pagament d'impostos i despeses associades al tancament d'empreses, com els acomiadaments. Actualment, el sector compta amb unes 2.500 autoritzacions i genera un impacte econòmic d'uns 260 milions, tot i que podria augmentar fins als 445 milions si es deixés operar "amb normalitat" les 3.756 autoritzacions domiciliades a Catalunya. Uns 300 conductors, segons l'organització, han fet una marxa lenta pel centre de Barcelona per demanar a la Generalitat que no sigui "intransigent" ni "sectària" en l'elaboració del projecte de llei que ha de regular el sector.

     

    L'informe que ha presentat la patronal del sector calcula que en un escenari on totes les llicències poguessin estar actives es crearien 10.500 llocs de treball directes i indirectes, acompanyats d'un "augment substancial" en la recaptació  fiscal i de més inversió en l'electrificació de les flotes.

    El sector compta amb unes 2.500 autoritzacions i genera un impacte econòmic d'uns 260 milions, tot i que podria augmentar fins als 445 milions si es deixés operar "amb normalitat" les 3.756 autoritzacions domiciliades a Catalunya

    Segons la patronal, si els VTC deixen d'operar 6.000 persones perdrien la feina i s'eliminarien més de 127 milions de massa salarial, 72 milions en contribucions socials, IVA i impost d'hidrocarburs, entre altres partides. A més, sosté, les administracions haurien d'abonar 55 milions que caldria abonar en concepte d'atur i les empreses haurien d'afrontar 10 milions en indemnitzacions i tancament d'instal·lacions.

     

    La marxa lenta ha estat la tercera de les darreres setmanes i ha finalitzat davant la seu del Departament de Territori amb crits a favor de la continuïtat del sector i per demanar a la consellera Sílvia Paneque que no sigui "intransigent" ni "sectària" en l'elaboració del projecte de llei que ha de regular el sector, en paraules del president executiu d'Unauto, José Manuel Berzal.

    El Govern aprovarà el text previsiblement en les pròximes setmanes i un dels punts de conflicte podria ser el període de precontractació del servei. En aquest sentit, Berzal ha afirmat que l'Executiu el vol ampliar dels quinze minuts actuals fins a les 6 hores. "És inaudit, no a Catalunya o a Espanya, sinó en la resta del món. Estem aquí per lluitar pels nostres drets", ha reivindicat el dirigent de la patronal, que s'ha queixat per no disposar de l'esborrany del projecte de llei i trobar-se amb "fets consumats".

    Per la seva banda, el secretari d'organització de Sindicat Lliure de Transport, José María Cazalla, ha afirmat que una precontractació de 6 hores suposaria la "mort del sector" i ha lamentat que molts viatgers que arriben a Sants i a l'Aeroport s'han trobat amb falta d'oferta per moure's. Segons Cazalla, hi ha empreses i treballadors amb una antiguitat de 7 i 8 anys, amb un perfil de majors de 55 anys i immigrants legalitzats. "És gent que ha fet petites inversions que d'un dia per l'altre i per un tema il·lògic es queden arruïnats", ha sentenciat.