Insiders, Grífols i xecs entre ciutadans

L'economista Jordi Bellini explica que "ja es comença a dir que el pitjor, als mercats financers, ja ha passat"

Milton Friedman, economista i Premi Nobel 1976. | Viquipèdia Milton Friedman, economista i Premi Nobel 1976. | Viquipèdia

Com no podia ser de cap altra manera, aquesta setmana va començar amb notícies relacionades amb el coronavirus. Durant el cap de setmana vam saber com dos senadors d'Estats Units van fer servir informació confidencial per lucrar-se a la borsa en el que s'anomena "insider trading". La conclusió és que ja sabien el que venia, i per increïble que sembli no van prendre cap mesura per aturar-ho.

Més info: 'Insider trading' amb el coronavirus

Segurament, per això els futurs de l'S&P 500 (l'índex de referència americà) ja estaven baixant un 5% a les 23 hores del diumenge havent obert només mitja hora abans, havent d'activar els mecanismes que controlen la volatilitat i aturen el mercat temporalment per enèsima vegada des de fa dues setmanes. El que també podria haver explicat aquestes baixades és el fet que els Republicans i Demòcrates no es podien posar d'acord sobre com planificar les ajudes en el macroprojecte d'estímuls que estaven preparant.

Tot això va canviar mentre a Itàlia es confirmava que ja havien arribat al pic de nous infectats. Dimecres, tot va canviar amb l'acord entre els dos partits d'Estats Units per gastar 2 bilions de dòlars en un intent de pal·liar els efectes econòmics del coronavirus. Fins i tot, abans que s'acabés de tancar l'acord, el Dow Jones (el segon índex de referència a Estats Units) ja es va començar a enlairar mentre es va començar a saber que s'estaven ultimant. L'índex va acabar en un dia històric que no es veia des de 1933. Va acabar pujant un 11%, i també va arrossegar als altres índexs globals com l'Íbex, que també va fer una pujada que no es veia des de fa més de 10 anys

"Des de 1933 que el Dow Jones no vivia un dia històric com el de dimecres i l'Íbex va fer una pujada que no es veia des de fa més de 10 anys" 

.
A partir d'aquest moment, les borses es van contagiar de positivisme. Dijous es va confirmar per part del senat que finalment el pla de reactivació econòmica seria de 2,2 bilions d'euros. Recordem que aquest pla conté una partida relativament gran per a repartir xecs entre els ciutadans. Una mesura que no s'havia fet mai, i que Milton Friedman havia proposat ja fa uns quants anys. Tot això va ajudar que les borses tinguessin un segon gran dia consecutiu pel que fa a pujades.



De qui també vam tenir bones notícies durant el dia de dijous és de Grífols. L'empresa catalana va tancar un acord amb diverses autoritats d'Estats Units per a buscar una cura pel coronavirus. Ho faran mitjançant plasma de clients que ja s'han recuperat. Tot això, mentre el Govern espanyol estava a punt de rebre tests defectuosos per detectar COVID-19. Les van comprar a una empresa xinesa que no tenia les certificacions corresponents, en un altre exemple de l'exemplar gestió que està fent el Govern espanyol. 

Finalment, les borses van agafar aire aquest divendres de les grans pujades que havien fet en dies anteriors i van baixar lleugerament. Potser no va afavorir a les borses que representants d'Holanda, visiblement enfadats, es preguntessin per què alguns països de la Unió Europea (UE) han pogut acumular reserves per a fer front a crisis com la que estem vivint i altres, referint-se a Espanya i Itàlia, no han sigut capaços de fer-ho.

Les borses han acabat amb fortes pujades aquesta setmana. Ja es comença a dir que el pitjor, en l'àmbit dels mercats financers, ja ha passat. També podem veure com els anomenats "insiders", que també són els alts càrrecs de les empreses que cotitzen, estan començant a comprar en massa les accions de les seves pròpies empreses. Això ho sabem perquè com a alts càrrecs d'aquestes empreses ho han de declarar, i tenint en compte que ningú coneix millor les seves empreses que ells mateixos, podem concloure que si estan comprant és perquè pensen que és una molt bona oportunitat.

Per resumir, les borses han pujat a escala mundial en el còmput global d'aquesta setmana. A Estats Units, L'S&P 500 va acabar pujant un 11%, i el Dow Jones un 13%. En l'àmbit europeu, l'Eurostoxx va pujar un 10%, el DAX un 11%, i l'Ibex un 5%.

Ull a la borsa!

Més informació
Grifols s'alia amb els Estats Units per combatre el coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit