• Economia
  • Els reptes del comerç internacional

Els reptes del comerç internacional

La Covid-19 i la guerra d’Ucraïna han donat peu a l’aparició d’un nou context global

Imatge d'una sessió de la 'Setmana de la Internacionalització' de l'any 2019 | Acció
Imatge d'una sessió de la 'Setmana de la Internacionalització' de l'any 2019 | Acció
Barcelona
07 d'Octubre de 2022
Act. 05 de Desembre de 2023

El trencament de les cadenes de subministrament, l’increment del cost de l’energia i les tensions geopolítiques han fet aflorar les vulnerabilitats del model actual de globalització. Quin camí han engegat les empreses per revertir la situació i, a la vegada, continuar buscant noves oportunitats de negoci al món?

 

En aquest context, Acció organitza la 29ena edició de la Setmana de la Internacionalització. El dimecres 19 d’octubre, les instal·lacions del World Trade Center de Barcelona acolliran la jornada central de l’esdeveniment, on un ampli ventall d’experts exposaran la funció de tots els agents de suports a la internacionalització de l’economia catalana. 

En paral·lel, les persones i firmes inscrites a la Setmana gaudiran de l’assessorament dels directors de les oficines exteriors d’Acció i representants de les següents entitats: Foment del Treball, Pimec, Cambres de Comerç de Catalunya, Amec, Secartys, CaixaBank, Unió Patronal Metal·lúrgica, Cecot, TecnoCampus, CESCE, ESCI-UPF, Port de Barcelona, direcció general de Formació Professional del departament d’Educació i l’Escola Europea Intermodal Transport. 

 

La xarxa d’Acció a l’estranger està formada per 40 oficines distribuïdes per l’Àfrica subsahariana, Amèrica del Nord i Central, Amèrica del Sud, Àsia meridional, Europa occidental, Europa oriental, Àsia central, Extrem Orient, Orient Mitjà, nord d’Àfrica, Sud-est asiàtic i Oceania. 

Acompanyament a les empreses amb vocació internacional

Malgrat el clima incert i la complexitat “existeixen oportunitats i les empreses catalanes sempre estan ben posicionades”, afirma Cristina Serradell, directora d’Internacionalització d’Acció. En aquest sentit, la Generalitat vol acompanyar, “amb eines pràctiques i de coneixement”, a totes les empreses que vulguin sortir a l’estranger. 

Sense deixar aquest àmbit, Serradell incideix que l’assessorament d’Acció ha de servir perquè les empreses “trobin respostes i, a la vegada, es puguin anticipar a tots els escenaris”. Sota l’aixopluc de l’administració, una firma rep l’orientació per complir amb tots els requisits per fer el salt al mercat mundial, “des de l’organització d’un viatge fins a les aliances amb socis comercials”. 

El domini de la Xina i la interdependència global 

Alicia García-Herrero, investigadora del reconegut think-tank Bruegel, analitzarà l’afectació de les tensions entre la Xina i els Estats Units a les operacions internacionals i la desglobalització. L’economista parlarà dels múltiples escenaris que s’obren d’ara endavant, a partir de la reformulació de les cadenes de subministrament i l’increment de les despeses energètiques. 

El fòrum de debat quedarà complementat amb una taula rodona per parlar de la supervivència a la nova realitat global i, entre altres, els canvis al sector logístic. La xerrada comptarà amb la presència de Pol Morillas, politòleg i director del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs); Eloi Planes, president executiu de Fluidra i Jordi Torrent, cap d’estratègia del Port de Barcelona. 

Durant la jornada també s’escollirà l’empresa més destacada del Catalonia Trade Leaders, un grup de firmes referents del comerç internacional i amb iniciatives singulars focalitzades en el món digital. Projectes innovadors que s’han sabut adaptar a les noves tendències mundials. 

Les exportacions creixen un 17,2%

Catalunya va tancar el primer semestre del 2022 amb unes vendes de 46.500 milions d’euros a l’estranger, una xifra que representa un increment d’un 17,2% respecte del mateix període de l’any passat. Sectorialment, la classificació està liderada pels productes químics (+30%), alimentació (+14,4%) i béns d’equip (8,9%). 

“Aquests resultats posen de manifest que tot i la complexitat de la situació econòmica internacional, l’empresa catalana és competitiva i està ben posicionada al món”, apunta Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball. Per províncies, Lleida és qui més s’ha beneficiat de l’activitat exterior (+23,6%), seguida de Barcelona (+17,3%), Tarragona (+16,5%) i Girona (+15%). Les exportacions catalanes constitueixen el 24,4% del total de l’Estat espanyol.

Recentment, Catalunya ha liderat la captació de fons europeus per valor de 3,7 milions d’euros, en una convocatòria dirigida a impulsar projectes de digitalització i sostenibilitat. Amb aquesta mesura, la Comissió Europea vol fomentar la interconnexió entre països i ecosistemes industrials.