Les startups de la línia Startup Capital d’Acció creen 500 llocs de treball

Les 86 startups que han rebut el suport han aconseguit més de 33,5 milions d’euros d’inversió privada i 39,5 d’organismes públics des del 2017

Les 86 startups catalanes que han rebut el suport de la línia Startup Capital d'Acció són  majoritàriament del sector deep tech | iStock Les 86 startups catalanes que han rebut el suport de la línia Startup Capital d'Acció són majoritàriament del sector deep tech | iStock

Les startups tecnològiques catalanes que han rebut el suport de la línia d’ajuts Startup Capital d’Acció -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat- han creat 500 llocs de treball i aconseguit més de 33,5 milions d’euros d’inversió privada i 39,5 provinent d’organismes públics des del 2017, quan es va posar en marxa aquesta iniciativa. Les quatre convocatòries d’ajuts han comptat amb un pressupost total de 8,4 milions d’euros i han permès donar suport a 86 startups catalanes, majoritàriament del sector deep tech.

Amb la iniciativa Startup Capital, que contempla un ajut directe de fins a 75.000 euros per cada empresa emergent, la Generalitat de Catalunya posa l'accent en el creixement de les startups tecnològiques catalanes en la seva fase inicial. Així, cobreix el risc dels seus primers mesos de vida en el seu procés d’arribada a mercat. Les 86 startups catalanes beneficiàries dels ajuts basen els seus productes i serveis en coneixements científics i tecnològics resultat de processos de recerca i desenvolupament i que tenen un potencial transformador. En aquest sentit, desenvolupen tecnologies en els àmbits de la salut (32,1%), la digitalització (30,4%), el medi ambient (15,2%), la manufactura (11,6%), l’alimentació (6,3%) i la mobilitat (4,5%). Segons el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà, aquest tipus d’empreses emergents necessiten un volum rellevant d’inversió per poder desenvolupar la seva tecnologia per després poder-la portar al mercat, per això és clau garantir-ne el creixement i validar la seva tecnologia”.

Creix l’ecosistema de startups a Catalunya

Segons un estudi presentat recentment per Acció, a Catalunya hi ha  actualment 1.900 startups (2021), un 11,4% més que el 2020 i un 26,4% més que el 2019, abans de la pandèmia provocada per la covid-19. L’informe apunta que les empreses emergents catalanes ocupen 19.300 persones (segons dades del 2020), un 10% més que el 2019. És a dir, el 2020 es van crear 1.800 nous llocs de treball en les empreses emergents catalanes, tot i la situació provocada per la pandèmia. En aquest sentit, la facturació de les empreses emergents també ha registrat aquesta evolució. Si el 2018 el 77% de les startups catalanes facturava menys de 500.000 euros, el 2020 aquest percentatge s’ha situat al 67%.

Tot i la crisi de la covid-19, la facturació global de les startups catalanes es va mantenir estable el 2020 amb un volum de 1.710 milions d’euros. Per sectors, el principal és el de la salut, que representa el 16% de les startups catalanes, després el de solucions empresarials-software (13%) i les TIC (7%). Destaquen també les empreses que treballen en els àmbits dels viatges i l’oci (6%), les fintech (5%), el foodtech (5%) i l’energia (5%).

Més informació
Acció assistirà les empreses afectades per la crisi de subministraments
"Iaia, surto a alliberar unicorns"
AticcoLab obre una quarta convocatòria d'acceleració de startups
Parlem Ventures accelerarà 12 startups en la seva primera convocatòria
Avui et destaquem
El més llegit