Sánchez dispara les inversions abans d'eleccions

El Ministeri de Foment incrementa la licitació d'obra pública i multiplica per sis l'import del gener del 2018

La mobilitat es veurà greument afectada | iStock La mobilitat es veurà greument afectada | iStock

A poc més d'un mes per les eleccions generals, i sense els pressupostos per al 2019 aprovats, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha disparat la licitació d'obra pública. Només al gener, el Ministeri de Foment ha tret a concurs projectes per 1.275 milions d'euros, un import que multiplica per sis al mateix del gener del 2018, segons dades publicades pel Departament dirigit per José Luis Ábalos.

Aquest volum d'obra, que equival a un terç del total licitat l'any passat, ve impulsat pel creixement en la promoció de projectes de ferrocarril d'AVE i de carreteres. Foment ha tret a concurs obres de carreteres per un import total de 732 milions d'euros, un volum d'inversió que representa multiplicar per trenta el promogut el mateix mes de l'any passat.

Més info: La proximitat d’eleccions locals dispara la licitació d’obra púlica

A més, Foment ha licitat al gener contractes a través d'Adif per a l'AVE, que sumen una inversió de 485,19 milions d'euros, quatre vegades més que el 2018. Mentrestant, Ports de l'Estat ha licitat projectes per 46,4 milions d'euros, un 59% més que l'any anterior, mentre que Aena ha retallat en un 43% la seva inversió amb licitacions d'obres per 7,1 milions d'euros.

Ja el 2018, Foment va tancar l'any amb màxims històrics si es compara amb els darrers cinc anys: va treure a concurs projectes per un valor de 3.874,3 milions d'euros, un import que, a més, suposa un augment anual del 50%, segons dades del propi Departament.

A banda d'això, Foment també ha incrementat al gener el volum d'obra adjudicada després de signar contractes per un import de 460,72 milions d'euros, tres vegades més que un any abans. 

Més informació
Sánchez dispara la despesa en obra pública
El sistema ferroviari, "el gran oblidat" del Govern espanyol
El Govern espanyol rebaixa al 2,2% la previsió del PIB per a 2019
Avui et destaquem
El més llegit