El Govern espanyol rebaixa al 2,2% la previsió del PIB per a 2019

La ministra Nadia Calviño justifica la davallada pel "major ajust" fiscal en els pressupostos

La ministra d'economia i empresa Nadia Calviño
La ministra d'economia i empresa Nadia Calviño

El Govern espanyol ha rebaixat una dècima, fins al 2,2%, la previsió de creixement econòmic per a aquest any a causa del "major ajust fiscal" que contindran els Pressupostos Generals de l'Estat de 2019, segons ha anunciat aquest dijous la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño.

Calviño, en declaracions a RNE recollides per Europa Press, ha explicat que els Pressupostos, que s'aprovaran demà en el Consell de Ministres, s'han elaborat amb la senda de dèficit de l'anterior Govern (1,3% del PIB) en lloc d'amb els objectius que volia l'Executiu de Pedro Sánchez (1,8% del PIB) pel fet que el PP ha impedit la seva aprovació al Senat.

Per aquest motiu, ha dit la ministra, el creixement econòmic per a aquest any s'ha revisat una dècima a la baixa, des del 2,3% al 2,2%, a pesar que les dades de l'últim trimestre de 2018, "més positius de l'esperat", i que la caiguda del preu del petroli i dels ingressos en cotitzacions que suposarà la pujada del salari mínim (SMI) haurien justificat una revisió a l'alça de la previsió de PIB.

"Si haguéssim mantingut la senda de dèficit del 1,8% haguéssim revisat a l'alça el creixement econòmic, però un ajust fiscal més fort suposa un menor creixement", ha subratllat la ministra, que en tot cas ha destacat que la previsió del 2,2% suposa un creixement "sòlid i molt per sobre dels països de l'entorn" espanyol.

En matèria d'ocupació, la ministra ha afirmat que l'estimació del Govern és que 2018 i 2019 comportin la creació de 800.000 llocs de treball. La taxa d'atur, ha assenyalat, serà del 15,5% en 2018 (igual a la previsió anterior) i del 14% en 2019, en aquest cas dues dècimes més del contemplat en l'anterior quadre macroeconòmic.

La ministra també ha avançat que el Consell de Ministres del dia 18 de gener té previst aprovar l'impost digital, conegut com a 'taxa Google', i el de transaccions financeres.

Més Informació
Sánchez oferirà invertir a Catalunya l'equivalent al seu pes en el PIB espanyol
El repunt del consum fa créixer sis dècimes el PIB
Vuit comarques catalanes concentren tres quarts parts del PIB
Avui et destaquem
Comentaris