
"Hi ha molts problemes socials que no s'aconsegueixen resoldre". D'aquesta manera explica Luisa Alemany, directora de l'Esade Enterpreneurship Institute, el naixement de la denominada "inversió d'impacte". Uns diners destinats a finançar projectes d'emprenedoria social, un concepte cada cop més habitual. "La filantropia tradicional no estava aconseguint resoldre aquests problemes", evidencia Alemany durant la seva conferència en un dels Esmorzars de Finançament organitzats per Acció.
El problema bàsic de la filantropia, assenyala, és que treballa per projectes. "Es donen diners per un any i quan s'acaben, cal tornar a començar", indica la també directora de l'Escola de Business Angels d'Esade. A part, afegeix, amb la filantropia "hi ha poca implicació del donant a part de posar els diners".
La nova disjuntiva
"L'emprenedor social quan té la disjuntiva entre maximitzar el retorn social o els beneficis, escull el retorn social", diu Alemany. Al seu entendre, situar-se davant d'aquesta disjuntiva és la manera de discernir si un projecte és emprenedoria social o no ho és.
"El retorn principal d'aquests projectes és com milloren l'impacte del problema que estan resolent". Ara bé, deixa clar que un projecte d'emprenedoria social "pot tenir i ha de tenir beneficis. Només així l'empresa serà sostenible a llarg termini".
El capital risc filantròpic
"Una moda? Potser, però s'han d'aprofitar els recursos que es destinen a fer el bé", reflexiona Luisa Alemany. Moda o no, el cert és que cada cop més els grans capitals opten per destinar-hi els seus recursos. Fundacions, family offices i fins i tot grans multinacionals han començat a reconduir els diners des del donatiu cap a la inversió d'impacte. Fins i tot institucions com Oxfam ja tenen el seu propi fons per invertir en companyies socials.
Aquest canvi en la gestió dels recursos és el que porta Luisa Alemany a parlar del "capital risc filantròpic". Explica que els primers fons van començar a aparèixer cap a l'any 1980, però que no va ser fins al boom d'Internet i Silicon Valley que van aparèixer la majoria, ja al voltant dels anys 2000. "Es repartien quasi al 50-50 entre els Estats Units i Europa, tot i que ara cada cop en trobem més a l'Àsia".
La inversió d'impacte se centra en projectes vinculats a l'educació, la salut, la feina, l'energia i el medi ambient, la discapacitat o l'habitatge. En un principi s'invertia bàsicament en el propi país, responent a la tendència del capital risc, "que inverteix en el seu entorn perquè si vols oferir valor, has de ser a prop de l'empresa", diu Alemany.
![]() |
Luisa Alemany durant la seva conferència a Acció | PGF |
Les últimes dades disponibles, però, assenyalen que a escala mundial l'any 2013 "el 80% dels diners vénen dels Estats Units i d'Europa, i el 70% s'inverteix en països emergents", exposa Luisa Alemany. A Europa, el 2013 ja es va invertir un 28% més que l'any anterior, uns 687 milions d'euros. Una xifra que Alemany destaca especialment perquè "encara hi ha més diners que empreses socials".
Projectes personals que reben confiança
Així doncs, les oportunitats per avançar en aquest espai són àmplies. Alemany insisteix que "aquests fons donen diners però també un valor afegit: contactes i equip de gestió". L'ajuda en la configuració de l'equip és especialment important en projectes que normalment són "molt personals, d'un sol emprenedor".
Luisa Alemany, pionera en l'estudi d'aquest tipus d'inversions, destaca que les diferències en els criteris d'inversió entre les startups habituals i els projectes socials. "Aquí el primer que es valora és l'emprenedor i el segon l'impacte social. L'estratègia i el mercat, l'escalabilitat, etc., passen a ser temes més secundaris en aquest camp". Deixar l'escalabilitat al marge ja mostra de quin tipus d'inversió es tracta.
Alhora, mostra com en un 61% dels casos ni tan sols es fa valoració del projecte. "En el pacte de socis no s'acostumen a utilitzar la majoria de clàusules tradicionals. Això demostra que hi ha confiança entre les parts, l'inversor creu que l'emprenedor social farà el que diu". Confiança per invertir en un món millor.