
Amb un total de 257 expositors i un centenar d'experts de tot el món, la novena edició d'IOT Solutions World Congress (IOTSWC), el principal esdeveniment global en transformació de la indústria mitjançant l'ús de tecnologies disruptives, presentarà, del 13 al 15 de maig, les últimes novetats, desenvolupaments i innovacions del mercat per contribuir a accelerar la transformació digital del sector industrial.
Sota el lema Connectat amb el següent nivell, l'esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona tindrà lloc al pavelló 8 del recinte de Gran Via i comptarà amb un total de 257 expositors, el 65% internacionals, destacant la presència d'empreses xineses, alemanyes, estatunidenques i franceses.
Entre les firmes que exposen a IOTSWC, es troben empreses líders com AG Solution, Avanci, Edge Impulse, Emnify, STMicroelectronics, LoRa Alliance o Orange Empresas, que presentaran les seves solucions perquè el sector industrial acceleri el seu procés de transformació digital, en especial, en l'àmbit de la Intel·ligència Artificial Generativa. En aquest sentit, cal destacar la participació del Consorci de la Zona Franca que presentarà DFactory, les seves instal·lacions per al foment i desenvolupament de la indústria 4.0.
L'esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona tindrà lloc al pavelló 8 del recinte de Gran Via i comptarà amb un total de 257 expositors
A més de les últimes novetats que presentaran grans empreses del mercat, l'esdeveniment compta amb una zona destinada a les empreses emergents més trencadores, l'StartUp Pavilion, amb la participació d'un total de 19 expositors d'Alemanya, Espanya, Estats Units, França, Regne Unit, Països Baixos i Polònia.
La IA, protagonista del Congrés
Igualment, el saló reunirà un centenar de ponents de tot el món al seu Congrés entre els quals figuren la responsable de serveis de medi ambient, societat i governança (ESG, en anglès) de Fujitsu España, Elisabeth Margarit Borrás; la presidenta de l'associació The All Data Robotics Association (ADRA), Emanuela Girardi; la directora executiva de Qilimanjaro Quantum Tech, Marta Pascual Estarellas; el fundador i director executiu d'Atlantis Industries, Brad Morrison; l'expert en IA generativa i cofundador de Microbrains, Claudio Lima; o el cap de la divisió de Programes de Telecomunicacions del Futur de l'Agència Espacial Europea, Xavier Lobao.
Els ponents abordaran qüestions com la implantació de l'anomenada AIoT, la nova tecnologia capaç de dotar d'autonomia els dispositius utilitzats per a IoT, de tal manera que també puguin predir situacions, analitzar dades o prendre decisions. També s'analitzarà l'ús de la intel·ligència artificial (IA) en l'empresa per aconseguir retorn econòmic, l'optimització dels processos com a iniciativa sostenible, la transició energètica o el futur d'Europa en la carrera global pel desenvolupament de la IA.
Premis internacionals
Així mateix, i amb l'objectiu de reconèixer les iniciatives més noves i inspiradores del mercat, IOTSWC celebra una nova edició dels Industry Solutions Awards als quals competeixen un total de quinze propostes procedents d'Alemanya, Aràbia Saudita, Austràlia, França, l'Iran, Espanya o Regne Unit en àmbits com la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, la connectivitat, sostenibilitat i la indústria 4.0.
Opten als guardons projectes que, entre d'altres, van des de robots per a exploració terrestre i lunar fins a satèl·lits per impulsar la connectivitat low cost, passant per sistemes d'IA per monitorar grans infraestructures, bessons digitals o aplicacions per millorar el grau de ciberseguretat de les empreses.
18 mil milions de dispositius connectats
Des de l’any 1999, en què el tecnòleg britànic i expert en transformació digital Kevin Ashton va encunyar el terme Internet de les Coses per descriure un sistema per connectar de manera digital dispositius a través de la Xarxa, aquesta tecnologia ha evolucionat ràpidament, propiciant un canvi de model productiu.
En aquest sentit, segons dades d'IoT Analytics, el 2024, hi havia 18.800 milions de dispositius connectats a tot el món, un 13% més que el 2023. S'espera que aquest any superin els 21 mil milions i que a finals d'aquesta dècada assoleixi els 40 mil milions. En els últims anys s'estan desenvolupant constantment noves aplicacions d'IoT, com ciutats intel·ligents, atenció sanitària connectada i fabricació intel·ligent. Aquestes aplicacions estan impulsant la demanda de noves solucions. En aquest sentit, es preveu que el mercat de l'internet de les coses assoleixi un valor d'1,38 bilions de dòlars el 2026, segons Statista.
IOTSWC 2025 se celebrarà, del 13 al 15 de maig, conjuntament amb la sisena edició del Barcelona Cybersecurity Congress, un esdeveniment anual coorganitzat amb l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya que té com a principal objectiu estendre la cultura de la ciberseguretat a totes les indústries.