L'IPC cau dues dècimes a l'agost a Catalunya

Electricitat, gas i carburants relaxen els preus fins a la taxa més baixa des de setembre del 2016

El precio del carburante influye sobre la tasa del IPC | iStock El precio del carburante influye sobre la tasa del IPC | iStock

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya durant el mes d'agost ha baixat dues dècimes i s'ha situat en el 0,6%, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, canvia la tendència després que el juliol passat pugés un dècima i se situés en el 0,8%. Amb aquest 0,6%, l'IPC registra la taxa més baixa des de setembre del 2016, quan va ser del 0,4% a Catalunya. En el conjunt de l'Estat els preus han retrocedit un 0,1% en aquest mes en relació al mes anterior i retalla dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,3%, el seu menor nivell des de setembre de 2016, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a la fi del mes passat.

Més info: L'IPC marca mínims a l'agost i baixa fins al 0,3%

Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC d'agost a l'abaratiment de l'electricitat, del gas i dels carburants i al fet que els preus dels serveis d'allotjament han augmentat menys del que ho van fer a l'agost de 2018. La taxa interanual d'agost és la trentasisena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,3% superiors als de fa un any. Amb la dada d'agost, l'IPC interanual reprèn la senda a la baixa després que al juliol pugés una dècima i se situés en el 0,5%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, s'ha mantingut a l'agost en el 0,9%, amb el que se situa sis dècimes per sobre de l'IPC general. En el vuitè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) ha situat la seva taxa anual en el 0,4%, dues dècimes menys que al juliol.

Segons l'INE, entre els grups que han contribuït a l'agost al descens de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que retalla més d'1,5 punts la seva taxa anual, fins al -3,3%, per l'abaratiment de l'electricitat i del gas; el transport, la taxa anual del qual baixa tres dècimes, fins al 0,2%, pel menor cost dels carburants; i hotels, cafès i restaurants, que redueixen la seva taxa anual una dècima, fins a l'1,9%, per l'evolució dels preus dels serveis d'allotjament.

Per contra, el grup d'oci i cultura ha elevat quatre dècimes la seva taxa interanual a l'agost, fins al 0,1%, per l'encariment dels paquets turístics.

Avui et destaquem
El més llegit