L'IPC puja quatre dècimes al desembre a Catalunya i se situa en el 0,9%

A l'Estat la inflació també augmenta al tancament de l'any i s'enfila fins al 0,8% per la gasolina

El preu de la benzina manté l'IPC al desembre | iStock El preu de la benzina manté l'IPC al desembre | iStock

L'Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya va pujar quatre dècimes al desembre i es va situar en el 0,9%, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, la taxa es manté per sota de l'1% com en la segona meitat del 2019 però registra un repunt en relació amb els darrers mesos. Com a Catalunya, la taxa també es va incrementar a l'Estat al desembre fins a situar-se al 0,8%, quatre dècimes més que en el mes anterior. Això ha estat així principalment per l'increment del preu dels carburants. En canvi, l'electricitat baixa, quan el 2018 va pujar.

A Catalunya els augments més destacats en la variació mensual s'han donat a oci i cultura (+2,6%) i transport (+0,7%). En canvi, destaca el descens de l'1% en habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles i del 0,8% en roba i caçat. Els carburants pugen un 0,7%.

En la comparativa interanual, destaca l'augment del 3,5% en transport, el 2,2% en restaurants i hotels i del 2,1% en aliments i begudes no alcohòliques. En canvi, baixen els preus en habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles (-4,3%).

D'entre els aliments, destaquen els increments de la carn d'oví (+3,4%) i de porcí (+1,6%). Per contra, cauen la fruita fresca (-4,1%); el cafè, cacau i infusions (-1,8%); l'aigua mineral, els refrescs i els sucs (-1,8%) i les begudes alcohòliques (-1,3%).

Per demarcacions, a Barcelona la inflació es va mantenir en el 0,1%, a Girona en el 0%; a Lleida va pujar fins al 0,3% i a Tarragona va baixar fins el 0%.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, la taxa anual de l'IPC va pujar a totes les comunitats. Els increments més destacats es van produir a les Illes Balears, amb una pujada de sis dècimes fins a l'1%, i a Castella La Manxa, amb el mateix increment fins al 0,9%.

Per grups, els preus relacionats amb els carburants van pujar un 1%, el transport aeri un 8% i els paquets turístics un 10,9% mensual. En canvi, les fruites van baixar un 4,3%, l'electricitat ho va fer un 5%, el calçat un 1% i les joguines un 2%.

Més informació
L'IPC es torna a disparar al desembre pel preu de la benzina
Avui et destaquem
El més llegit