L'IPC creix un 3,1% a causa de l'habitatge i el transport

L'índex mensual dels preus passa del -0,6% al juliol al 0,4% a l'agost, la variació més alta des de febrer de 2017

El transport afronta una possible crisi | iStock El transport afronta una possible crisi | iStock

L'Índex de Preus al Consum (IPC) anual a Catalunya ha crescut un 3,1% durant el mes d'agost, segons dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La variació registrada és la més alta des de febrer de 2017 i representa un creixement de tres dècimes respecte a la pujada de preus corresponent al juliol (2,8%). En termes mensuals, els preus han passat del -0,6% al juliol al 0,4% a l'agost. A Espanya, la taxa anual de l'IPC és del 3,3%, quatre dècimes per sobre de la registrada el mes anterior. Aquest increment s'explica especialment per la variació anual de l'11,5% en habitatge, l'increment del 8,8% en transport i l'augment de l'1,9% en aliments i begudes no alcohòliques.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent a l'Estat, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, ha augmentat una dècima, fins al 0,7%. D'aquesta manera, l'indicador se situa més de dos punts i mig per sota de la taxa de variació de l'IPC general, la diferència més alta des de l'inici de la sèrie, l'agost de 1986.

Per altra banda, la taxa anual de l'IPC ha augmentat a totes les comunitats autònomes a l'agost respecte al juliol. L'increment més pronunciat s'ha produït a Canàries, amb un creixement de sis dècimes. Tot i això, aquesta és la comunitat amb una variació més moderada, del 2,4%, seguida de Madrid (3%) i Catalunya (3,1%). Catalunya, juntament amb Castella i Lleó i la Comunitat Foral de Navarra, ha registrat el menor augment de la taxa anual respecte al juliol, amb una pujada de tres dècimes. 

Més info: El preu de la llum porta l'IPC al 3,3%

A Catalunya, el creixement anual dels preus s'explica per l'increment de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles. La variació anual d'aquests productes s'ha situat en el 10% a l'agost, més d'un punt i mig per sobre de la dada registrada el mes passat (8,4%) a conseqüència de l'augment dels preus de l'electricitat. 

Els preus del transport han crescut un 8,9% anual a l'agost, un creixement d'una dècima respecte a la pujada corresponent al juliol (8,8%). Per la seva banda, els preus dels aliments i begudes no alcohòliques han augmentat un 2% anual, tres dècimes més en comparació amb l'increment del juliol (1,7%). L'ensenyament, les comunicacions i l'oci i la cultura han registrat variacions anuals negatives del -4%, -3,1% i -0,5%, respectivament.

Més informació
Els transports i l'habitatge mantenen l'IPC català estable
Avui et destaquem
El més llegit