El preu de la llum porta l'IPC al 3,3%

La inflació encadena la vuitena taxa positiva consecutiva i se situa als nivells més alts des del 2017

El preu de la llum s'ha disparat durant els últims anys |EP El preu de la llum s'ha disparat durant els últims anys |EP

Els rècrods successius que ha marcat el preu de la llum aquest agost han portat l'Índex de Preus de Consum (IPC) a disparar-se fins al 3,3%. La inflació ha crescut quatre dècimes en relació al mes anterior, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això suposa per als preus el vuitè mes consecutiu a l'alça, de manera que es manté en màxims des del 2017. 

L'electricitat és el motiu principal d'aquesta pujada, amb un nou cost màxim assolit aquest dilluns, amb una mitjana de 124,45 euros/MWh. Aquest preu és un 24% més car que fa una setmana i triplica el que hi havia fa un any. 

Pel que fa a la taxa mensual de l'IPC, després d'un descens del 0,8% al juliol, torna als números positius amb un 0,4% d'augment a l'agost. Sense comptar els aliments no elaborats ni els productes energètics, l'INE calcula l'IPC subjacent en 0,7%, una dècima més que fa un any i molt per sota de l'IPC general. 

D'altra banda, l'IPCA (harmonitzat) se situa també en el 3,3%, quatre dècimes més que al juliol. Aquestes són les dades provisionals; les definitives, es publicaran el 14 de setembre. 

Més informació
Tercera pujada de la llum en el mes "més car de la història"
Els transports i l'habitatge mantenen l'IPC català estable
Avui et destaquem
El més llegit