• Economia
  • L'IPC es dispara al juliol fins al 10,8%

L'IPC es dispara al juliol fins al 10,8%

La inflació subjacent va escalar sis dècimes al juliol, fins al 6,1%, i se situa en xifres rècord des del 1993

L’IPC a Catalunya | ACN
L’IPC a Catalunya | ACN
Redacción Via Empresa
Barcelona
29 de Juliol de 2022

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar dues dècimes al juliol en relació amb el mes anterior, però va disparar la taxa interanual sis dècimes, fins al 10,8%, el nivell més alt des del setembre del 1984, segons les dades avançades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

 

L'augment de la inflació es deu principalment a la pujada dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, l'electricitat, i al comportament de la roba i el calçat, els preus dels quals baixen menys que l'any anterior. Tot i l'escalada dels últims mesos, al juliol destaca en sentit contrari el descens dels carburants.

D'altra banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, també va augmentar sis dècimes al juliol, fins al 6,1%, la més gran des del gener del 1993. Pel que fa a la taxa mensual, al juliol es va registrar una taxa de -0,2% respecte al juny, segons l'indicador avançat de l'IPC. L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), per la seva banda, va créixer un 0,8% respecte del mes anterior i la variació anual és del 10,8%. La variació mensual estimada de l'IPCA és del –0,5%.

 

D'aquesta manera, la inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos a la taxa interanual després que a l'abril es moderés 1,5 punts de cop, fins al 8,3%. Després, al maig, va escalar fins al 8,7% i al juny va superar els temuts dos dígits (10,2%), cosa que es torna a repetir al juliol.

Fonts del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital apunten que la inflació és un fenomen global i una de les conseqüències principals de les tensions geopolítiques, que estan produint un increment continuat dels preus de l'energia, especialment del gas, i també dels aliments.