La covid-19 manté l'IPC en negatiu (tot i escalar quatre dècimes)

La taxa anual acumula tres mesos consecutius en negatiu per la caiguda del preu del transport, de l'habitatge i els subministraments bàsics

El preu del transport cau un 5,8% | ACN El preu del transport cau un 5,8% | ACN

La taxa anual de l'Índex de Preus al Consum (IPC) ha pujat quatre dècimes al juny a Catalunya i s'ha situat en el -0,6%, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els preus que més han baixat són els del transport (-5,8%), els de l'habitatge i subministraments bàsics (-3,5%), mentre que els que més han pujat van ser els dels aliments i begudes no alcohòliques (+2,3%) i restaurants i hotels (+1,5%). Es tracta del tercer mes consecutiu que l'índex es troba en negatiu, coincidint amb la irrupció de la pandèmia de covid-19 i el decret d'estat d'alarma. Al conjunt de l'Estat, la taxa s'ha situat en el -0,3%, sis dècimes respecte al maig i també encadena tres mesos seguits en negatiu.

Pel que fa la variació mensual a Catalunya, ha estat del 0,4%, mentre que al conjunt de l'Estat ha estat del 0,5%. Per grups, els que van tenir una influència més negativa van ser els preus en el transport (-5,8%), seguit de l'habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles (-3,5%) i l'oci i la cultura (-0,6%). En canvi, els grups que més van créixer són els aliments i begudes no alcohòliques (+2,3%), seguit dels restaurants i hotels (+1,5%), l'ensenyament (+1,1%) i el vestit i calçat (+0,9%).

Pel que fa a la cistella de la compra i altres serveis, els productes que més han pujat van ser les fruites fresques (+9,4%), la carn d'oví (+5,7%) i el peix fresc i congelat (+4,5%), mentre que els majors descensos corresponen als olis i greixos (-5,5%) i als tèxtils i accessoris per a la llar (-3,1%).

Al conjunt de l'Estat, els grups que més van influir en el creixement de la taxa anual del juny van ser els del transport o l'habitatge. El primer va caure un 5,2%, tot i que va ser tres punts superiors al mes anteriors, com a conseqüència de l'augment del preu dels carburants i lubricants per al transport personal. Per contra, el grup amb major influència negativa és el dels aliments i les begudes no alcohòliques, amb una taxa que va caure set dècimes, fins al 2,8%.

Avui et destaquem
El més llegit