El transport i l'habitatge deixen l'IPC al -1%

La inflació cau tres dècimes al maig a Catalunya, mentre que a l'Estat se situa en el -0,9%, dues dècimes menys que a l'abril

El transport i l'habitatge deixen l'IPC al -1% El transport i l'habitatge deixen l'IPC al -1%

La taxa de variació anual de l'IPC ha caigut tres dècimes més al maig a Catalunya i s'ha situat en el -1%, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La variació mensual ha registrat un creixement pla, del 0%. Al conjunt de l'Estat, l'IPC durant el mes passat s'ha situat en el -0,9%, dues dècimes per sota la taxa registrada a l'abril per la caiguda dels preus del transport en un 8%, més d'un punt per sota el mes anterior com a conseqüència de la davallada de preus dels carburants i lubricants per al transport personal; i la disminució de mig punt dels aliments i begudes alcohòliques, que se situa al 3,5%. L'habitatge, per la seva part, s'ha incrementat sis dècimes, fins al -6% per l'augment dels preus de l'electricitat.

D'aquesta manera, la taxa de variació anual a Catalunya continua en xifres negatives per segon mes consecutiu després que a l'abril ja patís un retrocés de set dècimes, fins al -0,7%. De fet, l'IPC porta caient des de principis d'any, quan al gener es va registrar una taxa anual de l'1,2% i des d'aleshores ha registrat descensos fins al -1% del maig. A més, durant aquest mes no es registrava un IPC en negatiu des del 2016 (-0,7%) i, segons la sèrie històrica de l'INE fins al 2002, és el primer cop que ho fa per sobre l'1% al maig.

Més info: El preu dels aliments, més car per les mesures anticovid-19

Els grups que han registrat un major descens al maig a Catalunya han estat els del transport, amb un -8,6%; seguit de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles, amb un -5,4%. També han caigut els articles tèxtils de la llar, amb un 2,1%.

D'altra banda, han experimentat un augment els aliments i begudes no alcohòliques, amb un 3,4%; els restaurants i hotels, amb un 1,6%; l'ensenyament, amb un 1,2%; el calçat i les serves reparacions, amb un 1,3%; les begudes no alcohòliques i les no alcohòliques, amb dues amb un 2,1%, i els serveis hospitalaris, amb un 4,2%.

Més informació
L'IPC, en negatiu (tot i que puja el preu dels aliments)
Avui et destaquem
El més llegit