L'IPC baixa set dècimes al maig a Catalunya i se situa en l'1%

L'electricitat i els paquets turístics retallen el seu preu i fan baixar la taxa després de tres mesos de pujades

L'electricitat afecta l'índex de preus al consum L'electricitat afecta l'índex de preus al consum

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es s'ha situat en l'1% al maig, set dècimes menys que la xifra interanual de l'abril, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, l'IPC baixa després de tres mesos consecutius de pujades. Pel que fa a la variació mensual, els preus han pujat un 0,2%, amb lleugeres pujades i alguna baixada per tipologies, a excepció dels del vestit i el calçat que van pujar un 3,1%.

Més info: El cost de l'electricitat enfonsa l'IPC fins al 0,8%

Al conjunt de l'Estat, l'IPC interanual se sitúa en l'1,5%, set dècimes menys que el mes anterior. L'IPC ha pujat un 0,2% al maig en relació al mes anterior i ha retallat set dècimes la taxa anual, fins al 0,8%, seu nivell més baix des de gener de 2018, segons les dades definitives que coincideixen amb els avançats a la fi del mes passat.

Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC de maig a la baixada dels preus de l'electricitat i dels paquets turístics i al fet que els carburants i alguns aliments, com les fruites, van pujar menys el mes passat del que el van fer al maig de 2018.

La taxa interanual de maig és la trenta-tresena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,8% superiors als de fa un any. Amb la dada de maig, l'IPC interanual posa fi a tres mesos consecutius d'ascensos i torna a baixar de l'1% per primera vegada des de principis de 2018.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va retrocedir dues dècimes al maig, fins al 0,7%, amb el que se situa una dècima per sota de l'IPC general.

En el cinquè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 0,9%, set dècimes menys que a l'abril.

Avui et destaquem
El més llegit