Josep Oliu i l’optimisme pel 2022

La incertesa per la Covid-19 ha deixat pas a la inflació i a crisi geopolítiques com la d'Ucraïna

Josep Oliu, president del Banc Sabadell; i Ramon Alberich, president de la Cambra de Sabadell | Cedida Josep Oliu, president del Banc Sabadell; i Ramon Alberich, president de la Cambra de Sabadell | Cedida

“Estem en una situació d’optimisme, de mirar endavant”. Amb aquestes paraules ha volgut enviar un missatge d’esperança el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, durant la tradicional conferència sobre les perspectives econòmiques a la Cambra de Sabadell. Un 2022 que estarà marcat per la inflació, els problemes en el subministrament mundial i els conflictes geopolítics com el d’Ucraïna. Tot i aquestes incerteses, Oliu destaca les “perspectives econòmiques molt positives” de l’economia mundial.

Un dels factors a celebrar, ha emfatitzat, és que la Covid-19 perdrà importància com a condicionant de l’activitat econòmica. “S’espera un creixement mundial sòlid i robust”, ha insistit. Pel que fa a Espanya, la previsió indica que durant el 2022 es recuperarà el nivell de renda d’abans de la pandèmia, fet que ja ha passat en altres països.

Josep Oliu: “A diferència de la crisi del 2008, aquesta no haurà comportat pèrdues estructurals d’activitat”

“A diferència de la crisi del 2008, aquesta no haurà comportat pèrdues estructurals d’activitat. De moment no hi ha hagut una pèrdua de teixit empresarial significativa al país”, ha apuntat.

Un missatge optimista que ha compartit Ramon Alberich, president de la Cambra de Sabadell: “No hem de perdre la serenitat ni l’optimisme. En general el 2021 no ha estat un mal any”. Tot i això, ha anticipat que el 2022 serà un any “crucial” per Catalunya, amb la transformació de l’economia en joc gràcies als fons europeus. “No hem de queixar-nos, l’important és seguir presents a la partida, que ja té mèrit”, ha reivindicat Alberich.

La inflació, la gran novetat

La inflació a Espanya es va disparar fins al 6,5% durant el mes de desembre, la xifra més elevada des de 1992. Un fenomen, el de l’augment de preus, viscut arreu del món per l’increment dels costos de les matèries primeres i l’energia i la crisi de subministrament. Dos factors, ha apuntat Oliu, fortament relacionats amb les conseqüències de la pandèmia. “És el fenomen central dins del sector financer i econòmic”, ha anticipat. La Covid o el Brexit, present en les incerteses d’anys anteriors, deixa pas a aquest nou paradigma. “No sabem quan perdurarà ni on anirà a parar”, ha reconegut el president de l’entitat bancària.

Alguns consensos apunten que s’acabarà l’any amb una inflació sobre l’1% a Espanya. Unes xifres que Oliu no acaba de veure: “Tan de bo, però ho veig molt agosarat i optimista”.

Josep Oliu: “El que fa por ara i determina les decisions dels bancs centrals és la inflació”

Aquest nou escenari inflacionista obre la porta a un canvi de paradigma en els bancs centrals, després d’anys amb els tipus d’interès negatius. “La inflació crea la necessitat en els bancs centrals de sortir de la política monetària heterodoxa”, ha insistit Oliu. És a dir, que s’obre una nova etapa on els tipus augmentaran, com ja s’està veient en altres indrets. “El dubte és quina serà la velocitat del retorn a la política monetària ordinària”, ha afegit.

“El que fa por ara i determina les decisions dels bancs centrals és la inflació”, ha recalcat Josep Oliu, que espera un increment “progressiu” dels tipus.

Els pocs riscos de l’economia espanyola

Tot i que el creixement de l’economia espanyola durant el 2021 va ser inferior a les previsions, especialment per l’aparició de l’òmicron a finals d’any, Josep Oliu es mostra confiant en la seva evolució: “La recuperació de l’economia espanyola té pocs riscos, està fonamentada”. En aquest sentit, ha lloat la resposta del govern espanyol amb els ERTO i els crèdits ICO, “unes subvencions” a les empreses.

Tot i això, ha llançat una advertència pel futur: “Han quedat costos i deutes, però això no toca ara; ja ho parlarem l’any vinent”. De fet, el deute públic espanyol és superior al 120% del PIB i ha augmentat més de 20 punts des de l’inici de la pandèmia.

Josep Oliu: “No té res a veure amb la crisi del 2008”

Però el president del Sabadell ha apuntat tres factors que fan confiar en la recuperació: el bon posicionament de l’economia privada espanyola i l’estalvi acumulat, el balanç sanejat de les entitats financeres i l’equilibri del mercat immobiliari. “No té res a veure amb la crisi del 2008”, ha insistit.

Sobre els bancs, ha destacat els bons resultats del Sabadell, amb un benefici superior als 500 milions d’euros i una certa recuperació del valor de l’acció. Tot i això, ha reconegut que encara no s’ha assolit la normalització de la cotització.

“El sector bancari s’ha recuperat després de la pandèmia”, ha sentenciat.

Bona nota als fons europeus

Un factor que determinarà la recuperació seran els fons europeus. Josep Oliu creu que fins ara s’estan gestionant correctament a l’Estat, però considera que s’ha de millorar per fer-los arribar al teixit empresarial de petites i mitjanes empreses. “És un factor de creixement molt important pels pròxims anys”, ha assenyalat.

“Estem en un any molt interessant de canvi de paradigma”, ha resumit Josep Oliu sobre el 2022 amb la mirada posada en la inflació i les conseqüències en política monetària que comportaran. 

Més informació
Josep Oliu i les tempestes
Josep Oliu, la “ruleta russa” de les criptomonedes i el rebuig a les quitances
Avui et destaquem
El més llegit