Els joves pateixen tres vegades més temporalitat que els majors de 29 anys

CCOO denuncia que la majoria d'aquest col·lectiu a Catalunya treballa en el sector serveis, amb feines temporals i a jornada parcial

La subvenció va destinada a joves que es donin d'alta d'autònoms a la Seguretat Social | iStock La subvenció va destinada a joves que es donin d'alta d'autònoms a la Seguretat Social | iStock

Els joves menors de 29 anys són els que pateixen les pitjors condicions laborals. Segons el sindicat CCOO, el 81,9% dels joves treballen al sector serveis, un sector amb més feines temporals i precàries que provoca que la meitat de treballadors menors de 29 anys tinguin un contracte temporal, una modalitat que només tenen el 15,6% dels majors. A banda de la temporalitat, CCOO denuncia que a Catalunya hi ha 57.559 joves que treballen a jornada parcial sense voler-ho, és a dir, el 39,35%.

El Dia Mundial de la Joventut, des del sindicat s'alerta que les dones joves són més protagonistes que els homes en qüestions de parcialitat involuntària, ja que són 35.778 davant els 21.781 homes. Per això, des de CCOO consideren que els joves no poden aconseguir una ''mínima estabilitat i seguretat laboral'' que els permeti emancipar-se plenament.

A aquesta situació, el sindicat creu que cal sumar-hi l'abús de les pràctiques no laborals, els falsos autònoms i el treball submergit, uns fenòmens que situen en un 23,2% la taxa d'emancipació a Catalunya, és a dir, que només 1 de cada 5 joves aconsegueix independitzar-se.

Més info: A Catalunya els joves s'emancipen abans (però més tard que a Europa)

Per això, des d'Acció Jove-Joves CCOO, es reivindiquen unes condicions laborals mínimes perquè els més joves puguin contribuir al sistema públic i viure amb dignitat, i que es garanteixi una mínima estabilitat i seguretat laboral per tal de motivar i procurar que els i les més joves puguin desenvolupar un projecte de vida a llarg termini i demanen perseguir el frau de la temporalitat ''injustificada''. A més, també aposten per les ajudes a l'habitatge i l'emancipació, com ajudes al lloguer o la creació de parcs d'habitatge públics. De la mateixa manera, reclamen desenvolupar l'Estatut del Becari per protegir el col·lectiu de mala praxi, abús, frau i explotació. 

Tot i això, el sindicat celebra que l'atur s'hagi situat per sota de la barrera del 20% i que la taxa d'activitat juvenil mostri ''lleus símptomes'' de recuperació. 

Més informació
Generació precarietat
La doble cara de les minifeines: menys atur i més precarietat laboral
El joves cobren un 40% menys per la mateixa feina
Avui et destaquem
El més llegit